Hlavní obsah

Dopravních značek upozorňujících na protisměr bude víc

Foto: MDČR

Ministr dopravy Vladimír Kremlík

Během loňského roku se stala řada případů, kdy řidiči vjeli na dálnici do protisměru a následně se zachovali nejhůře, jak mohli, tedy pokračovali v jízdě. Už tehdy na to ministerstvo dopravy zareagovalo a k některým nájezdům a výjezdům dalo varovné značky. Moc jich ale nebylo, což se konečně začíná měnit.

Článek

Těch případů, kdy v loňském roce řidiči zcela nepochopitelně vjeli do protisměru, byla bohužel celá řada. A hodně z nich končilo tragicky, protože dotyční se zachovali úplně špatně. Místo toho, aby své auto odstavili na krajnici a zavolali si na pomoc policisty, kteří by jim pomohli opustit dálnici, jeli prostě v protisměru dál. Někteří mysleli, že takto dojedou k dalšímu sjezdu, jiní panikařili a nevěděli, co činí a co riskují, a našlo se i pár takových, kterým to bylo jedno. Často šlo o starší řidiče, kteří dost dobře možná ani nedocházelo, čeho se dopouštějí. A právě těm by mohla orientaci usnadnit velká, svítivě žlutá cedule umístěná na sjezdu, respektive z pohledu od volantu na nájezdu.

Odborná i laická veřejnost se začala rychle dohadovat o tom, jak by taková značka měla vypadat i kde by měla být umístěna. Všechny dohady utnul tehdejší ministr dopravy Dan Ťok, který se rozhodl, že značky budou vypadat úplně stejně jako ty, které používají v zahraničí. Až potud to bylo v pořádku. Jednu dobu ale tvrdil, že těch případů není tolik, jak tvrdí policie; že je problém vlivem událostí z poslední doby tak trochu vyhnaný do extrému. Možná i proto těch výrazně žlutých dopravních značek zprvu nebylo mnoho, což hodně lidí rozzlobilo. Jde totiž o celkem levnou prevenci, která by mohla pomoci. A zastaví-li taková značka byť i  jediného zmateného řidiče, není pochyb o její účinnosti, a tedy i opodstatněnosti její instalace.

Foto: MDČR

Mapa umístění nových dopravních značek

To se teď ale mění. Post ministra dopravy prošel před několika týdny změnou, když místo Dana Ťoka v křesle sedí Vladimír Kremlík, který tak trochu šlápl do pedálů. Takže z původních několika málo varovných dopravních značek jich bude několik desítek. A co víc: dále budou přibývat! „Umístění značek STOP-PROTISMĚR je výsledkem společného jednání s ministrem Hamáčkem a dalšími zainteresovanými stranami u kulatého stolu, kde jsme se dohodli na postupu osazování. Po měsíci máme hmatatelný výsledek. Pokud by tato značka měla zachránit jeden lidský život, pak má smysl,“ uvedl ministr dopravy Vladimír Kremlík. „Značky STOP-PROTISMĚR jsou umisťovány napříč celou dálniční sítí. Další úseky, na které budeme značky umisťovat, budou podobně rozprostřeny po celé republice," dodal Jan Rýdl, mluvčí ŘSD.

My jen dodáme, že jsme moc rádi! Ano, víme, že je to jen cedule, ale i ta může zachránit život! Je velká, výrazná, navíc ji začneme vídat mnohem častěji. Za nás bychom byli moc rádi, aby tato varovná značka byla na každém dálničním sjezdu a klidně by mohla být i větší. Mapu všech již instalovaných, ale také chystaných dopravních značek najdete výše.

Reklama

Související témata:
Vladimír Kremlík
Načítám