Hlavní obsah

Dočká se Seat Ateca ostré verze? Uvidíme ji už v Paříži!

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seat nám dělá radost. Ostrého Leona nedávno posílil na 290 koní a Ibize dal na sklonku její aktuální generace osmnáctistovku z Pola GTI a udělal z ní regulérní hot hatch. Co bude dál?

Článek

Španělské emoce za solidní cenu, to je motto, které by fanoušci hot hatchů určitě rádi přilepili Seatu na kapotu. Jeho tvrdší podvozek (a tvrdší plasty v interiéru) není každému po chuti, ale pokud si chcete dobře zajezdit, rozhodně nemůžete Seat z testovacích jízd vynechat. A samozřejmě to pro mnohé není žádná novinka, ostatně v nejnovějším čísle Faster Magazine slavíme kulatiny odznáčku Cupra, který u Seatu značí vždycky něco extra pod kapotou. A teď to vypadá, že se tahle pečeť závodnické kvality přesune z hatchbacků i do SUV. S novým Seatem Ateca by totiž mohla přijít i ostrá verze Ateca Cupra.

Rychlá SUV jsou poslední dobou žhavým zbožím, ale doposud jsme je vídali jen v prémiovém segmentu, kde si zákazníci za extra koně rádi připlatí. Ateca se snaží být především praktickým vozem za rozumnou cenu, takže se o verzi Cupra spíše snilo. Na druhou stranu má Seat na tyhle vrcholné verze vyloženě štěstí a skoro se dá mluvit až o protekčním dítku celého koncernu. Zatím to tedy vypadá, že se Ateca Cupra představí na autosalonu v Pařiži. Ovšem jenom jako koncept. To není nic překvapivého, takhle láká potenciální zákazníky každá automobilka. A jakkoliv se může stát, že tuhle Cupru na silnicích nikdy neuvidíme, rozhodně je pozitivní alespoň snaha zamávat s ní lidem před nosem.

Pod kapotou se skrývá dvoulitrový benzínový motor posílený na 300 koní a s pohonem všech kol je tak vlastně Ateca Cupra převlečeným Golfem R. Na jeho dynamiku ale logicky nedosáhne. S extra stádem by přesto měla zdolat stovku za šest sekund. To je hodně slušný kvapík. Navíc bude moci profitovat ze značného krouťáku, takže dynamika, ale i schopnost utáhnout velké přívěsy, by mohla nalákat opravdu hodně zákazníků. Na ilustračním obrázku vidíte ilustraci od polského renderového čaroděje X-Tomiho. 

Reklama

Načítám