Hlavní obsah

DeLorean se vrací. A bude rychlejší než kdy dřív!

Foto: Archiv Garáž.cz

Vzpomínáte si na legendární auto z trilogie Návrat do budoucnosti. Proslavily ho filmy, ale jeho minulost byla více než pohnutá. Stal se z něj ovšem sběratelský kousek, a to mu teď zajistí comeback.

Článek

Historie vzestupu a pádu automobilky DMC alias DeLorean Motor Company je vskutku zamotaná.John DeLorean byl talentovaným designérem a inženýrem. Pracoval pro ty nejlepší, ale vždycky snil o vlastním autě. Založil si proto vlastní automobilku a navrhnul nádherné nerezové kupé s rackovitými dveřmi. Na jeho stavbu bohužel potřeboval peníze a ty sháněl kde se dalo. FBI na něj ušila trochu boudu, když ho lstí nahnala do přijetí špinavých peněz. Následný soud sice po letech DeLoreana očistil od všech obvinění, ale jeho automobilka tohle veřejné zostuzení nepřežila. Od vizionáře se odvrátili investoři a před totálním krachem vzniklo jen pár tisíc aut. V době natáčení prvního Návratu do budoucnosti byla automobilka dávnou minulostí, ale vůz zaujal jednoho z producentů a snímek mu pak zajistil alespoň posmrtnou slávu.

Díky Hollywoodu se DeLorean DMC-12 stal kultovním autem a vyhledávaným sběratelským kouskem. Ceny originálů jsou nemalé, ačkoliv si je většina lidí pořizuje hlavně kvůli nostalgické hodnotě. Auto bylo proslulé svým nepříliš výkonným motorem - ačkoliv bylo tehdy propagováno jako sportovní, jeho možnosti tomu moc neodpovídaly - šestiválec od Renaultu nedokázal zrychlit na stovku pod deset vteřin. Není divu, že mnoho replik, které vznikaly zejména v devadesátých letech, rovnou počítalo se zástavbou silnějšího motoru. Existují dokonce i elektrické repliky, které jsou mnohem rychlejší než originál.

V příštím roce se ovšem DeLorean vrátí. Otec zakladatel sice zemřel v roce 2005, poté co musel rozprodat značnou část svého majetku, kvůli nekonečným soudním tahanicím s investory - řada těchto případů se datuje do poloviny osmdesátých let, ale původní technické výkresy a plány na výrobu všech součástek stále existují. Proto vznikne limitovaná edice 300 vozů, které budou kopií původního DeLoreanu DMC-12 ve všech rozumných ohledech. Jak to chápat? Třeba tak, že pod kapotou prý bude zhruba dvakrát silnější motor než dříve. Původní šestiválec měl na dnešní dobu chabých 130 koní, což znamená, že nový motor - pravděpodobně se stejným počtem válců - bude mít mezi 260 a 300 koňskými silami. To by vozu mohlo propůjčit solidní dynamiku.

Zadarmo ale tenhle návrat do minulosti nebude. Každý z vozů limitované série přijde na necelých 100 tisíc dolarů. 

Reklama

Načítám