Hlavní obsah

Dálniční známky budou od roku 2019 elektronické

Foto: Archiv Garáž.cz

Konečně jsme dohnali civilizovanou Evropu. Konkrétně tedy Slovensko a Maďarsko. Od roku 2019 nebudete muset přelepovat kupóny, ale pořídíte si dálniční známku jednoduše online.

Článek

Rok 2019 je zatím jen záměrem ministerstva dopravy, pokud vše půjde takříkajíc splavně. Návrh na elektronickou podobu dálničních známek je momentálně v připomínkovém řízení. Pokud jím projde bez úhony, mohli bychom už brzy objednávat dálniční známky mnohem pohodlněji. A uleví se i státu, protože jenom náklady na tisk a distribuci jdou do stovek milionů.

Systém je přitom jednoduchý. Řidič koupí pro svou espézetku dálniční známku a mýtná brána ho po cestě zkontroluje. Vyfotí jeho vůz i se značkou a v databázi ho uchová pro kontrolu jen v případě, že v ní nenajde odpovídající doklad o zaplacení, související s konkrétní poznávací značkou. Fyzicky si pak budete moci koupit známku třeba na hraničním přechodu, kde vás pokladní jednoduše zanese do databáze. Dokonce u sebe ani nemusíte mít doklad o zaplacení. Stačí, že o vás systém ví. Tím odpadne práce i celníkům - zkontrolují vás kamery a hlídky tak mají volno. Dokonce se počítá i s tím, že si v systému budete moci změnit SPZ, pokud např. během roční platnosti kuponu dojde ke koupi nového vozu nebo stěhování.

A co se špinavými nebo zasněženými značkami? Ministerstvo se jich prý nebojí, ve výsledku půjde o mizivé procento vozů. My se spíš strachujeme, aby se to do roku 2019 stihlo. Rozhodně je to krok správným směrem. Ty ale ministerstvo často činí až příliš rozvážně. Tak snad se to nezasekne.

Reklama

Načítám