Hlavní obsah

Dacia Spring je nejlacinějším elektromobilem v ČR

Foto: Dacia
Aktualizováno

Vozy automobilky Dacia posouvají hranice dostupnosti nových aut už skoro dvě dekády. A totéž bude platit i v oblasti elektromobility, která díky modelu Spring přestává být nedostupným snem. I když pouze za určitou cenu…

Článek

O první elektrické Dacii, modelu Spring, už dlouho víme vše podstatné – jde o kompaktní čtyřmístné auto (3,73 metru na délku, objem kufru 280 l) určené primárně pro (pří)městský provoz. Papírový dojezd 225 km (až 305 km v městském prostředí, zapnutí ECO režimu přidá dalších cca 10 %) by tak měl být zcela dostatečný (průměrný Evropan najede denně 31 km, takže by Spring nabíjel jen jednou za týden), výhodou bude rychlejší nabíjení (do hodiny z rychlonabíječky výkonem až 30 kW, do 5 hodin ze 7,4 kW wallboxu) baterie s kapacitou 26,8 kWh.

Dynamika vozu s výkonem 44 koní nebude vyloženě balistická, což ostatně dokládá čas na zrychlení z klidu na 100 km/h za neskutečně dlouhých 19,1 sekund – ale to není pointa tohoto auta. Důležitější je totiž instantní zátah 125 Nm a svižná akcelerace v městském tempu (z nuly na 50 km/h to trvá jen 5,8 s). Dalším bonusem je vysoká obratnost daná kromě nízkého těžiště také malým poloměrem otáčení 4,3 metru. Pohyb v městské džungli by tak Dacia Spring měla zvládat s přehledem.

Foto: Dacia

Dacia Spring nebude žádná raketa, ale ve městě bude její dynamika zcela dostatečná

Cílí tedy na zákazníky, kteří chtějí laciné a úsporné auto do města s výhodami elektromobility – ať už jde o soukromé osoby, co dojíždějí za prací nebo vozí děti do školy a po kroužcích, firmy rozšiřující svou nízkoemisní firemní flotilu nebo různé car sharingy. Cílovou skupinu rozšíří také rozvážkové firmy, protože Spring bude dostupný i v užitkové verzi nabízející přepravní prostor o objemu až 800 l a nosnost až 325 kg.

To vše jsme již věděli. Ale nevěděli jsme za kolik…

České zastoupení nyní odhalilo i poslední část tajenky s uvolněním českého ceníku. Model Spring začíná na částce 449 900 Kč za výbavu Comfort, jež obsahuje například manuální klimatizaci, rádio s podporou MP3, všechna okna v elektrice, centrální zamykání s dálkovým ovladačem, LED denní svícení se světelným senzorem nebo kompletní bezpečnostní výbavu (včetně 6 airbagů a systému nouzového brzdění). Připlácet můžete například za metalický lak (9 900 Kč), rezervu (2 000 Kč), kabely pro dobíjení nebo prodlouženou záruku. Standardně poskytuje záruku na vůz 3 roky/100 000 km, na baterii pak dává Dacia záruku 8 let/120 000 km.

Vyšší úroveň Comfort Plus stojí 489 900 Kč a kromě barevnějšího exteriéru i interiéru (díky oranžovým detailům) navíc obsahuje infotainment s navigací, zadní parkovací senzory s kamerou, metalický lak nebo rezervu, takže se určitě vyplatí. Navíc pouze Comfort plus umožňuje připlatit si 10 000 Kč za možnost DC rychlonabíjení, kterou rozhodně využijte.

Další detaily a kompletní ceník naleznete na stránce Dacia.cz.

Předprodej začíná právě dnešním dnem a hotová auta dorazí k zákazníkům letos na podzim, přičemž právě verze Comfort plus půjdou na řadu jako první.

Verze Business pro sdílení automobilů, půjčovny a podnikové flotily, bude v České republice k dispozici ještě letos. Užitková varianta Cargo se začne prodávat od začátku roku 2022.

Zaujala vás elektrická Dacia Spring za tuto cenu?
Konečně dostupný elektromobil, uvažuji o něm!
12,2 %
Cena dává smysl, ale není to auto pro mě
49,8 %
Za hodně peněz málo muziky
14,5 %
Raději si koupím dvě Sandera
23,5 %
Celkem hlasovalo 5939 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám