Hlavní obsah

Co jsme dnes našli na internetu? Díl XV. – Porsche C88

Foto: Porsche

Brouzdat bezcílně po internetu, to je jako poznávat svět z pohodlí vyhřátého bytu a rozvalený v kancelářské židli. Můžete navštívit nádherná místa, seznámit se s úžasnými lidmi, poznat dosud nepoznané… Ale jindy, jindy narazíte jen na samé fake news, internetové diskutéry, porno se zvířaty nebo třeba to nejošklivější Porsche, jaké kdy spatřilo světlo světa. Vítejte v dalším díle našeho seriálu o nejošklivějších autech.

Článek

Když se řekne Porsche, většina lidí se okamžitě vybaví nádhernou siluetu sportovní 911 a srdce se jim zatetelí radostí. Těm, kteří Porsche nemají rádi, možná naskočí představa první generace Cayenne a s odporem se ušklíbnou. My však víme ještě o jednom daleko ošklivějším autě z dílny Porsche…

A tady je, koncept C88 s vysmátou přídí se zvlněnými světlomety, dolepenými blinkry a prořízlou maskou mezi nimi. Naprosto zapomenutelný zbytek auta křičí do světa svým němým hlasem „prosím, vložte design“ a za celkový výsledek by se tak nejspíš zastydělo i zesnulé Daewoo. Tohle, že vzniklo v dílnách slavného Porsche?!

Foto: Porsche

Tuhle anonymní pikslu že navrhli u Porsche? Těžko uvěřit...

Vysvětlení je prosté – šlo o inženýrský projekt vzniklý na popud čínské vlády, která na začátku 90. let oslovila asi 20 automobilek, aby navrhli jednoduché, laciné auto pro místní trh (což vysvětluje jeho jméno – „C“ jako „Čína“ a „88“ je jejich šťastné číslo). Tenhle 4metrový lidový sedan zkonstruovali inženýři z německého Porsche za pouhé čtyři měsíce (obvykle vývoj trvá řádově roky, ne měsíce!) a kromě čínského trhu se počítalo i s možným exportem do Evropy, proto byl plně kompatibilní s evropskými standardy 90. let.

Výsledek je tak vlastně docela zajímavý a promyšlený. Na výrobu však nakonec nedošlo, protože čínská vláda celý projekt zrušila (nejspíš až po tom, co tamní fabriky nasály západní know-how). Jediný vyrobený prototyp sedanu (v plánu byl i kombík a pick-up) se tak nastěhoval do muzea Porsche, kde ho dodnes můžete vidět. Ale spíš doporučujeme rychle přeběhnout s odvráceným zrakem k mnohem zajímavějším exponátům.

Reklama

Související témata:
Načítám