Hlavní obsah

Clarkson - Superb patří mezi nejhorší auta

Foto: Archiv Garáž.cz

Známý britský provokatér před několika dny zveřejnil žebříček nejpovedenějších aut za poslední dva roky. Aby toho nebylo málo, teď přispěchal i s největšími propadáky. A najdete mezi nimi i české želízko v ohni.

Článek

Jedna věc se musí uznat, Jeremy ví, jak svým čtenářům vehnat do žil adrenalin. Jeho nekompromisní názory na některé značky a modely jsou vždy rozbuškou divoké debaty a nemusíte být zrovna milovníkem vozů Reliant Robin nebo Porsche 911 Carrera. Své si Clarkson řekl i k pojízdnému playstationu Nissan GT-R, u kterého prostě ani přes dostatek výkonu a schopností necítí žádné emoce. Není divu, že Nissan GT-R Track Edition v jeho spodní top desítce skončil, stejně jako Vauxhall (Opel) Astra, oblíbený to vůz britských policistů nebo Renault Kadjar či BMW X1 xDrive25d... to jsou prostě obyčejná auta s nudnými motorizacemi, ze kterých nějakou tu zábavu nebo ksicht prostě nevykřešete.

Foto: Archiv Garáž.cz

Co tu máme dál? Mírně předražený hatchback Infinity Q30, dieselové Scirocco a dodávku Hyundai i800. Tady všude lze Jeremyho rozhořčení chápat, dokonce i u Zenos E10, což je tak trochu jiný a horší Caterham, tj. naprosto zbytečné auto, alespoň podle Clarksonova komentáře. Tak trochu nechápeme, čím si kritiku zasloužil Seat Leon X-Perience, ale možná to bude tím, že k tomu plastovému trendu přišel jako poslední, v řadě za Scoutem a Alltrackem. Celý žebříček se ostatně nese v tomto duchu - nejde o desítku objektivně nejhorších aut, ale spíš o vozy, které jsou jaksi navíc a modely, u nichž automobilky nepředvedly vůbec žádnou invenci. A to nás přivádí k desátému zástupci - Škodě Superb.

Foto: Archiv Garáž.cz

Jeremy měl na test Superba v kombíku v prakticky nejvyšší možné výbavě a s dieselovým motorem. Z jeho sloupku jasně vyplývá, že to auto je neprůstřelné, nemá vlastně žádnou chybičku. Jeremy ale neví, co by o něm měl napsat. Je to Passat za rozumnou cenu? Český vůz s koncernovými vnitřnostmi a jasná volba spořivých rodin a škudlivých manažerů? Ano, to jsou všechno klišé a Jeremy se jich dotýká ve svém sloupku jen okrajově. Podle něj je Superb vyvrcholením éry, ve které žijeme. Éry, ve které už se nevyrábějí doopravdy špatná auta. Vyrábějí se ta slušná, a pak pár výjimečných, u kterých automobilka chce překonat všechny ostatní, nabídnout něco nového, posunout řidičský zážitek o něco dál. Superb je oproti tomu jen bílé zboží - lednička na čtyřech kolech, která poslušně plní příkazy a nikdy nepřekvapí ani neinspiruje.

Foto: Archiv Garáž.cz

Vlastně to lze vzít jako pochvalu, protože pokud přestanete na automobilový průmysl koukat Jeremyho optikou a vžijete se do role zákazníka, který chce za své peníze maximum a shání velký rodinný kombík se silným motorem, kultivovaným chodem a ergonomickým interiérem, pak je Superb rozumná volba. Vybíráte ale hlavou a ne srdcem a to je v Clarksonově světě smrtelný hřích. A tak trochu i v tom našem. Jeho volby tedy svým způsobem chápeme, i když nejsme podobně radikální. Není náhodou, že právě "nový" Superb byl pro automobilku finančně zásahem do černého. Po světě se pohybuje víc řidičů ledniček než majitelů výrazných a zábavných aut. Tak to vždycky bylo, je a bude. Proto buďme rádi, že Jeremy svůj názor řekne nahlas. Je důležité ho vyslechnout, i když s ním třeba souhlasíte jen částečně.

10 nejhorších aut podle Jeremyho Clarksona

Škoda Superb

Nissan GT-R Track Edition

Opel Astra

Renault Kadjar

BMW X1 xDrive25d

Infiniti Q30

Hyundai i800

Zenos E10

Seat Leon X-Perience

VW Scirocco 2,0 TDI

Reklama

Načítám