Hlavní obsah

Citroën C3 WRC Concept - Zpátky ve hře (video)

Foto: Archiv Garáž.cz

Citroën se po roční přestávce vrátí v plné síle do WRC a nasadí nový speciál C3. O jeho vzhledu si můžete udělat představu z posledního konceptu. Podle nás vypadá neskutečně zajímavě!

Článek

Po roční přestávce se tovární tým Citroën Sport připravuje k návratu na rychlostní zkoušky Mistrovství světa v rally. V Paříži se představí C3 WRC Concept, který je předobrazem nového speciálu pro příští sezónu.

Zatímco v showroomech má zaujmout nová generace modelu C3, na soutěžní tartě od příští sezóny nastoupí její závodní verze WRC. Ta se má porvat s Volkswagenem Polo R WRC, Hyundaiem i20 N WRC a Fordem Fiesta RS WRC. Prozatím nám ale francouzská automobilka představuje jen konceptuální předobraz speciálu, který v lednu odstartuje v Monte Carlu. C3 WRC Concept vznikl ve spolupráci Design studia automobilky a továrního týmu. 

Přesto že jde o koncept, je prý velmi podobný ostrému soutěžnímu vozu. A něco si bere i z běžného hatchbacku, například dvojité světlomety, dvoubarevné lakování karoserie, která je ovšem o 55 mm rozšířená. Aerodynamiku vylepšuje i obří spojler a lepší nárazník. Skutečný soutěžní model asi bude podstatně méně elegantní ale zase bude plně využívat možnosti technických předpisů platných pro rok 2017. Právě v příštím roce se totiž předpisy mění. Přeplňovaný motor bude dosahovat výkonu 380 koní, které se budou přenášet na všechna kola přes elektronický samosvorný diferenciál. 

Na to, jak si povede na trati, si budeme muset ještě počkat. Dost možná ale vyhrává cenu za design mezi současnými speciály. Uvidíme, nakolik se ještě projeví implementace předpisů, ale rozhodně je nová C3 pohlednější než současné Polo, Fiesta či její předchůdkyně DS3.

Dvojitý šíp ve WRC

Kdysi Citron v rally nic moc zajmavho nepředvděl. Situace se vrazně zlepšila až s nasazenm dvoukolek Xsara Kit Car, kter na suchm asfaltu poržely i specily WRC. V t době ale už automobilka vyvjela i svůj specil opět na zkladech Xsary. Ta se od roku 2003 častnila pravidelně mistrovstv světa a třikrt slavil za jejm volantem titul Sbastien Loeb. Jeho krasojzda nsledně pokračovala i v typech C4 WRC a DS3 WRC. Pro letošn rok měl Citron ročn pauzu aby přšt rok uvedl C3 WRC, kter m opět bojovat o vtězstv.

Reklama

Načítám