Hlavní obsah

Česká republika zazářila v mistrovství Evropy ERC

Foto: Archiv Garáž.cz

Náročná sezóna v mistrovství Evropy je za námi. Ambiciózní projekt ACCR CZECH TEAMu, v rámci kterého se v seriálu starého kontinentu představila trojice českých juniorských posádek, dopadl velmi úspěšně.

Článek

Oceněním pro stáj je pohár za konečné druhé místo v hodnocení týmů, které převzali zástupci Autoklubu České republiky na slavnostním předávání cen v Lotyšsku. V rámci ERC Junior U28 se za ACCR CZECH TEAM představovala dvojice Jan Černý – Petr Černohorský, v rámci ERC Junior U27 pro vozy s jednou poháněnou nápravou pak dvojice Filip Mareš – Jan Hloušek a Dominik Brož – Petr Těšínský. Všechny tři posádky po celou sezónu přispívaly do týmového hodnocení (na každém závodě se počítá výsledek dvou nejlépe umístěných posádek) a díky tomu byl souboj o prvenství až do poslední chvíle napínavý. Nakonec až technická závada Dominika Brože v poslední rychlostní zkoušce Rally Liepaja rozhodla o tom, že českým tým prohrál souboj o vítězství s Castrol Ford Team Türkiye o pouhé dva body.

Foto: Archiv Garáž.cz

ACCR CZECH TEAM zanechal v letošním ročníku mistrovství Evropy významnou stopu. Podobný úspěch se podařil dvojici Filip Mareš – Jan Hloušek. Při své první sezóně v mistrovství Evropy se zlepšovali závod od závodu a až do samotného finále bojovali o titul v rámci ERC Junior U27. Na rychlých šotolinových tratích v Lotyšsku odvedli výborný výkon, a přestože to na konečné vítězství v šampionátu nestačilo, zanechali mezi odbornou i laickou veřejností velmi dobrý dojem. „V Lotyšsku to pro mě byl teprve druhý pořádný start na šotolině a bylo obtížné přiblížit se Jarimu a Chrisovi. Hodně jsme se zlepšili a dokázali bychom jet rychleji, je ale potřeba více zkušeností, najet více kilometrů na šotolině. Jsem spokojený, před začátkem sezóny nikdo neočekával, že budeme na konci stát na stupních vítězů. Chtěl bych poděkovat Autoklubu České republiky a také našim partnerům, bez jejichž podpory by nebylo možné tohoto úspěchu dosáhnout,“ řekl Filip Mareš. Ten skončil v hodnocení ERC Junior U27 na třetím místě, v rámci ERC3 skončil druhý. Jeho spolujezdec Jan Hloušek se dokonce stal mistrem Evropy v hodnocení ERC3 spolujezdců.

Foto: Archiv Garáž.cz

Druhou posádkou startující v Lotyšsku byli Dominik Brož s Petrem Těšínským. Předváděli velice pěkné výkony, přestože je i tentokráte lehce zlobilo auto. I tak se drželi na pozicích, které přinášely ACCR CZECH TEAMu prvenství v hodnocení týmů, deset kilometrů před cílem poslední rychlostní zkoušky však technika vzala veškeré naděje na úspěch. „Na poslední zkoušce nám praskl před soutěží nový řemen od vodní pumpy, okamžitě stoupla teplota motoru a tak jsme museli odstoupit. Je to hořká tečka za letošní sezónou, ve které nás provázely časté technické problémy. Je to pro nás velké zklamání, nicméně během sezóny jsme získali spoustu nových zkušeností a věřím, že příště budeme silnější. Chtěl bych poděkovat Autoklubu České republiky za podporu a také našim rodinám a partnerům, kteří nám pomáhají v plnění našeho snu,“řekl Dominik Brož.

Foto: Archiv Garáž.cz

Na startu Rally Liepaja tentokráte chyběli Jan Černý s Petrem Černohorským, kteří se v letošním ročníku soustředili na juniorský šampionát pilotů s vozy R5. Přestože se jim letošní evropská sezóna nevydařila podle plánů, skončili v hodnocení ERC Junior U28 na čtvrtém místě a nemalým bodovým přídělem se podíleli na stříbru ACCR CZECH TEAMu.

Reklama

Načítám