Hlavní obsah

Budoucnost cestování podle Bentley – rychle a elektricky

Foto: Bentley

Bentley EXP 100 GT ukazuje směr, kterým se automobilka vydá v příštích 16 letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Automobilka Bentley konečně ukázala svoji vizi budoucí mobility na konceptu EXP 100 GT. Dokáže tohle plně elektrické Gran Turismo s výkonem téměř 1 356 koní zaujmout? A bude na něj někdo čekat dlouhých 16 let? Pojďte s námi nahlédnout do roku 2035.

Článek

Britská automobilka Bentley, která spadá pod německý koncern Volkswagen, letos slaví 100. výročí, a proto odhalila světu svoji vizi budoucnosti, která má dorazit už za 16 let. Koncept se jmenuje EXP 100 GT a za pomoci čtyř elektromotorů vyprodukuje výkon skoro 1 356 koňských sil a monstrózní točivý moment 1 491 Nm. Výrobce slibuje zrychlení z klidu na stovku za méně než 2,58 vteřiny a maximální rychlost až 300 kilometrů za hodinu.

Jelikož se technologie akumulátorových úložišť a nabíjení zdokonalují, nebude podle Bentley v budoucnu problém dobít auto z nuly do 80 procent za 15 minut. Předpokládaný dojezd má být 700 kilometrů na jedno plné nabití a hmotnost vozu jen 1,9 tuny – tedy úctyhodné číslo na elektromobil dlouhý 5,8 a široký 2,4 metru.

Foto: Bentley

Výklopné dveře směrem nahoru známe ze současných aut značky Lamborghini. Koncept tedy naznačuje, že bude sdílet technická řešení i s ostatními koncernovými značkami

„Bentley EXP 100 GT představuje ten druh automobilů, které chceme v budoucnu vyrábět. Stejně jako kultovní vozy značky Bentley, je i toto auto propojeno s emocemi svých cestujících a pomáhá jim vytvářet vzpomínky na nezapomenutelné cesty,“ řekl Stefan Sielaff, šéfdesignér automobilky.

Jednou ze zajímavých vychytávek uvnitř je vestavěný osobní asistent, který se učí dokonale znát svého řidiče, takže auto nastaví podle jeho potřeb a přizpůsobí asistenční systémy preferovanému stylu jízdy. Prosklená střecha disponuje biometrickými senzory k monitorování pohybu očí, hlavy a měření krevního tlaku. Kabina nabídne tři různá sedadlová uspořádání, která se budou měnit v závislosti na aktivaci autonomního řízení.

A teď otázka takříkajíc do pranice – koupili byste si auto od Bentley hned a bez váhání? Nebo raději počkáte 16 let na tohle elektrické Gran Turismo? Hlasujte v naší anketě!

Koupili byste si auto od Bentley hned, nebo byste vyčkali na příchod elektrické verze?
Bentley bych si koupil hned
49,6 %
Počkal bych raději na elektromobil
18 %
Nechtěl bych ani jedno
32,4 %
Celkem hlasovalo 133 čtenářů.

Reklama