Hlavní obsah

Bude Chris Harris v Top Gearu pátým kolem u vozu?

Foto: Archiv Garáž.cz

Nový Top Gear odvysílá BBC už v pondělí 30. května. A myslíme tím nový Top Gear s Chrisem Evansem. Nebudeme v článku prát špinavé prádlo jako bulvární weby, ale u jedné věci se zastavit musíme.

Článek

Z našich dřívějších článků jste možná pochopili, že Chrisu Harrisovi docela fandíme. Umí rozdriftovat cokoliv, dostane se k zajímavým autům a umí o nich vyprávět se zaujetím, ale hlavně i docela odborně. Zkrátka ideální kandidát na čerstvou krev v motoristické žurnalistice, však si taky na YouTube vytvořil solidní fanouškovskou základnu, která ho dlouhé roky nabádala k tomu, aby napsal do BBC, ať mu dají vlastní pořad. "Ven s Jeremym, dovnitř s Chrisem", to hlásaly poměrně naivní komentáře, ignorující běžné fungování televizního byznysu. Bylo to roztomilé a Chrisovi to jistě lechtalo ego. A nakonec se to dokonce i stalo.

Foto: Archiv Garáž.cz

Z BBC byl totiž odejit Clarkson a jeho tým (jejich nový pořad na Amazon Prime začíná až na podzim) a přípravou nového Top Gearu byl pověřen rozhlasový moderátor a fanoušek do aut Chris Evans. A ten si najal tým moderátorů, který měl zjevně reflektovat potřeby soudobého publika. Matt LeBlac, Sabine Schmitz, Eddie Jordan, Rory Reid a právě Chriss Jordan. Jak se vlastně těch šest lidí plus Stig před tu kameru vejde? Starý Top Gear z doby před Jeremym (coby obsahovým šéfem) byl taktéž velkou redakcí, kdy se před kamerou během testů a reportáží střídal půl tucet redaktorů, ale opravdu jde Evans zpátky ke kořenům?

Pár týdnů zpátky jsme se dozvěděli, že bezprostředně po Top Gearu bude ještě následovat kratší Extra Gear, ve kterém bude Rory Reid komentovat technické vychytávky testovaných vozů, nabídne vystřižené záběry a okomentuje i natáčení. Prostě takové drobky, co spadly ze stolu a lze z nich sestříhat stravitelnou dvacetiminutovku s mladým Britem nadšeným do technologií a gadgetů, na kterých si ostatně Rory Reid v jiných médiích udělal jméno.

Foto: Archiv Garáž.cz

Jenže pak se na plakátech k Top Gearu začali objevovat místo celého týmu jen Chris Evans a Matt LeBlanc. A stejně tak v reklamách. Fanoušek najednou pochopil krutá pravidla televizního byznysu - dopředu se musí cpát hlavní hvězdy, ty co divák přilepený do gauče a neznalý internetových persón snadno pozná a identifikuje. A před pár dny to díky ukázce na Extra Gear konečně došlo i těm, co odmítali přestat doufat. Chris Harris byl delegován především do Extra Gearu. Není vyloučeno, že se spolu s Reidem objeví i v Top Gearu, ale zatím to vypadá, že bude Chris především pomocná síla v Extra Gearu, kde bude divákům říkat všechny ty nudné technické věci o autech, na které v hlavní relaci nezbylo místo.

Lze se na to samozřejmě koukat i z druhé strany - v Extra Gearu dost možná bude prostor na to, aby Chris Harris zůstal svůj, tak jak ho známe z YouTube, kdežto v Top Gearu by se musel přizpůsobit celkovému ladění. Jaké bude a jestli bude Chris opravdu jen pátým kolem u vozu nebo platným členem týmu, se dozvíme možná už v pondělí. V redakci určitě dáme nové verzi Top Gearu šanci, ale trochu nás mrzí, že kvůli ní Chris Harris zahodil slibně rozjetou online kariéru. Snad jeho vstup do světa tradičních médií bude stát za to.

Reklama

Načítám