Hlavní obsah

Britská policie kupuje americké stíhačky od Fordu

Foto: Archiv Garáž.cz

Ford Mustang se v aktuální generaci stal globálním autem, které si můžete koupit téměř kdekoliv. A Britové na to reagovali neuvěřitelnou poptávkou. Teď se Mustang dostává i do řad policejních sborů.

Článek

Vlastně to dává smysl, protože pokud si lupiči a dálniční rychlíci pořídí Mustanga, musíte jim oplatit minimálně stejnou kartou. Vozový park britské policie je poměrně pestrý a zahrnuje mimochodem i benzínové Octavie RS, ale sami uznáte - ať už milujete mladoboleslavskou automobilku jak chcete - že rychlý rodinný sedan prostě nestačí na osmiválcový americký sval. I načipované RSko Mustang trhne jistotou dvojnásobného počtu koní, o jeho agilitě v zatáčkách díky víceprvkové zadní nápravě nemluvě. A tak bylo třeba přezbrojit na stejný kalibr. To je ostatně krok, který britští kolegové zjevně přebrali od amerických jednotek.

V USA policie jezdí muscle cars odnepaměti. Zvlášť dálniční hlídky potřebují rychlé vozy, kterými piráty dojedou. Můžeme tisíckrát spekulovat o tom, že nejrychlejším policejním autem je funkční vysílačka a místo honičky se většinou vyplatí pachatele jen identifikovat, aby s ním následně mohlo být zahájeno řízení, ale na druhou stranu je nutné dodat, že silný vůz může sloužit jako prevence a především buduje respekt. Německé dálniční hlídky v rychlých BMW a Porsche ostatně hovoří za vše.

Velká Británie má ostatně svou neblahou zkušenost s bankovními lupiči, kteří si své vozy kupovali podle toho, jak rychlá auta měla policie. Jistě, je to trochu retro, ale např. Lotusem laděný Vauxhall Carlton (ve zbytku Evropy Vauxhall=Opel) byl tak svižný a obratný, že v něm zloději dělali na policajty doslova dlouhý nos. Proto není divu, že Britové uvažují o přezbrojení na Mustangy. Za málo peněz dostanou hodně koní, pohledné auto a vyzmizíkují všechny dlouhé nosy. Mise splněna.

Reklama

Načítám