Hlavní obsah

BMW ukazuje českou i8 Roadster s malbami Milana Kunce

Foto: BMW ČR

BMW i8 Roadster 4 Elements

Tuzemské zastoupení BMW má jistý zvláštní vztah k elektrifikovaným vozům divize „i“ a zlaté barvě. Po speciálních vozech i8 a i3 Starlight Edition, jež měly přední část zahalenou ve zlatých „vločkách“, přichází letos české BMW s další specialitou. Základem i8 Roadster 4 Elements je opět zlato, ovšem tentokrát se na 24karátovém podkladu objevily malby Milana Kunce.

Článek

BMW si dalo za cíl, aby měl jejich speciální vůz jakýsi přesah. A jelikož je i8 v otevřené verzi Roadster autem sportovním, ale zároveň i ekologickým (hlavně tedy v postupech výroby), byla coby přesah zvolena právě ekologie. Kresby českého malíře na zlatém laku auta proto vyjadřují čtyři základní živly – zemi, vzduch, oheň a vodu – a výtěžek z vozu, který bude prodán formou aukce, poputuje k organizaci, zabývající se čištěním oceánů od plastů. V tuto chvíli bohužel nikdo neví ani vyvolávací cenu, natož potom cenu finální. Rozhodně to však bude o hodně víc než 4 230 200 korun, což je základní cena i8 s karoserií Roadster.

Na autě se objevuje celá řada přírodních, lehce abstraktních a občas lehce kýčovitých motivů. Je tu motýl na přední kapotě, plástev se včelou na zadním blatníku, mořská hladina nebo poněkud kýčovitá krajinka s kozami na zelené pastvě, kde se do dáli tyčí větrné elektrárny. Asi nejhezčí dojem dělá zadní maska auta s vyobrazením vesmíru, byť letící zmuchlaná PET lahev tady působí vyloženě vtipně.

Kuncova ruční práce, vyhotovená ekologickými barvami, byla následně přelakována několika vrstvami bezbarvého laku. V rámci slavnostního odhalení se mnoho lidí přirozeně zeptalo, jak by to bylo s případným poškozením a opravou. Asi netřeba zdůrazňovat, že v tomto případě by měl majitel s poškrábaným nárazníkem dost problém. Vzory na karoserii by totiž musel domalovat zpátky sám Milan Kunc, nemluvě o základním lakování speciálním zlatým lakem. Na druhou stranu je docela jisté, že budoucí majitel unikátního uměleckého díla asi s autem reálně jezdit nebude. Z téhle i8 se docela určitě stane „královna klimatizované garáže“.

Líbí se vám BMW i8 Roadster 4 Elements s kresbami Milana Kunce?
Ano, je to umělecké dílo!
32,1 %
Ne, je to kýč!
67,9 %
Celkem hlasovalo 209 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám