Hlavní obsah

Tesla rychle ztrácí hodnotu. Její šéf tráví až moc času na sociální síti

Foto: Tesla

Elon Musk s roky odkládaným pick-upem Cybertruck

O automobilce Tesla a jejím postavení na akciovém trhu jsme psali, když trhala rekordy. Je tak fér si na ni vzpomenout také v momentu, když hodnota jejích akcií zažívá nevídaný propad. Ředitel firmy Elon Musk má totiž zřejmě novou hračku.

Článek

Americkou automobilku Tesla čeká na první pohled silný rok. Podle Bloombergu plánuje brzy oznámit přípravu stavby nové výrobní linky – Gigafactory – v Mexiku. Nedávno také dodala firmě Pepsi první tahače Semi, kterými by ráda změnila pravidla speditérské hry. Mohlo by se zdát, že má zkrátka dobře nakročeno. Tak proč její akcie atakují roční minima a za rok 2022 hodnota cenných papírů klesla o více než polovinu? Za vším hledejme šéfa společnosti Elona Muska.

„Hodnota akcií Tesly reflektuje cenu za to, že je bez vedení,“ napsal v úterý na Twitter investor Ross Gerber. A sluší se dodat, že Gerber nevydělává své peníze na propadu hodnoty firem, abychom za jeho vyjádřením nehledali zlé úmysly. Odkazoval na to, že si ještě nedávno nejbohatší muž planety koupil (či spíše za jeden bilion korun musel koupit) sociální síť Twitter. Té nyní věnuje prakticky veškerý čas, což se podepisuje na víře investorů v úspěch automobilky.

Víru v budoucnost automobilky ale podkopalo také to, že sám Musk prodal 22 milionů akcií Tesly za desítky miliard korun, z čehož – podle všeho – platí ztrátový Twitter. „Není to dobrá situace. Hovořil jsem s řadou investorů, kteří vlastní akcie Tesly, a ti jsou na Elona rozhodně naštvaní,“ uvedl podle ČTK analytik Tony Sycamore z makléřské společnosti IG Markets. „Cirkus kolem Twitteru poškodil Muskovu značku. Musk je Tesla a Tesla je Musk.“

A to je právě ten problém. Excentrickému miliardáři se podařilo vybudovat zdání, že Tesla je on, na což značka nyní doplácí. Na sociálních sítích tak má sice stále desetitisíce věrných fanoušků, kteří za každým jeho krokem vidí předem promyšlený tah na pomyslné šachovnici. Jenže ti, kteří mají v Tesle uložené vlastní či spravované peníze, začínají přicházet na to, že Musk možná nejdřív táhne a až poté přemýšlí.

Jak z krize ven

Nedá se říci, že by se šéf Tesly nesnažil problémy řešit. Atraktivitu Twitteru zvyšuje například tím, že obnovuje zrušené účty kontroverzních osobností. Příkladem za všechny budiž americký zpěvák a několikanásobný držitel Grammy raper Kanye West (vystupující nyní pod přezdívkou Ye). Musk jako „zastánce absolutní svobody projevu“ nechal Westův zrušený účet obnovit a osobně jej přivítal na sociální síti. Raper ovšem během zhruba dvou měsíců začal vystupovat otevřeně antisemitsky včetně publikování loga obsahujícího svastiku, a tak mu byl účet opět zrušen.

Foto: Tesla

Elon Musk za volantem Tesla Model S

Mimo to dostala velká část zaměstnanců sociální sítě výpověď. To nyní zřejmě čeká i automobilku, která se připravuje na horší časy, jak tvrdí server Electrek. A nepomohly ani svolávací akce, které Tesla musela vyhlásit například kvůli nefunkčním světlům, problémům s bezpečnostními pásy a softwarovým potížím. To se dotklo dohromady stovek tisíc vozů.

Samotný Elon Musk vidí problém především ve vysokých úrocích spořicích účtů, kvůli nimž lidé nechávají hotovost raději bezpečně uloženou, než aby ji rizikově investovali. Pravdou totiž je, že meziročnímu propadu čelí i další technologické giganty – Nvidia, Uber, Apple či Alphabet, což je matka Googlu. Pro dlouhodobé investory do technologických akcií tak nezbývá než čekat. Ostatně jako vždy…

Jisté však je, že budoucnost leží z velké části na Muskových bedrech. Záleží, jestli bude dál rozprodávat akcie Tesly a kašlat na odpovědné vedení firmy, aby se mohl věnovat své nové hračce. Ten se však dušuje, že nyní hledá nového šéfa Twitteru, aby se poté sám stal „pouze“ šéfem týmu softwaru a serverů.

Pokud nové vedení sociální sítě dokáže najít udržitelný ekonomický model, Tesla Semi dostojí slibům zejména ohledně dojezdu a obavy ze slabé poptávky z Číny se nevyplní, bude Elonova tvář opět zářit z předních stran nejen ekonomických webů a novin. A pokud ne, přijdou fanoušci byznysového bizáru o nekonečný zdroj zábavy, jelikož Muska v roli spasitele pravděpodobně nahradí někdo jiný.

Jak vnímáte Elona Muska?
Je to neomylný génius!
4,7 %
Je to naprostý blázen!
69,9 %
Je to blázen i génius!
25,4 %
Celkem hlasovalo 953 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Twitter (X)
Načítám