Hlavní obsah

Mýtné v Praze: Bohulibá snaha o čistší město, nebo otevřená válka s řidiči?

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Chystáte se do Prahy? Dejte si na to dost času a psychicky se připravte na zácpy. Zavedení mýtného za vjezd do centra situaci nevyhnutelně zhorší a čistší centrum nepřinese.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh na zavedení poplatku za vjezd do centra Prahy vzbudil velkou diskusi – část veřejnosti vítá omezení dopravy v historické části hlavního města, většina (i neřidičů) si však klepe na čelo a vidí v tom jen další tahání peněz z lidí. Kde je pravda?

Článek

Samozřejmě někde uprostřed. Osobně také nevidím důvod, proč by auta nutně musela jezdit v úzkých uličkách historického centra, kde moc rezidentů stejně nebydlí a skutečně tam potřebují jen občas dodávky zavážející obchody. Určité oblasti jsou notoricky přelidněné turisty, takže míchat do toho ještě auta je i dost nebezpečné. Pražská MHD navíc skutečně funguje velice efektivně a bez překážejících aut to bude ještě lepší. Centrum bude volnější, více přátelské k lidem, bude tišší a bude se tam i lépe dýchat. Určitý smysl to dává. Jenže…

Pokud chcete někoho omezovat, je slušnost nabídnout mu také jinou alternativu – a v téhle oblasti Praha s proslule tragickou dopravou zcela selhává. Přes Prahu 1 vede magistrála, jedna z nejvytíženějších komunikací ve městě. Prostě proto, že přes ni nevyhnutelně musíte projet, abyste se dostali z jedné části Prahy do další – ucelený okruh kolem Prahy neexistuje, Jižní spojka je permanentně zacpaná a průjezd tunely proto bývá silně omezen (z čehož plynou další zácpy u jejich vjezdů). Takže jestli máte stát na objízdných trasách nebo při průjezdu centrem, je už vlastně dost jedno.

Není proto divu, že řidiči hledají alternativní trasy a objíždějí ty nejucpanější místa (uzel kolem I. P. Pavlova, od nějž se táhnou zácpy především po Wilsonově a Legerově, Ječné a Anglické ulice), kudy to jde – přes Smetanovo nábřeží, přes Staré Město i Malou Stranu. Tedy přesně ta místa, kde doprava tolik vadí a odkud ji radní chtějí vyhnat. Smysl by dávala dopravní omezení, jenže to pak musíte řidičům nabídnout průjezdnější alternativu, protože jinak se jen prodlouží už tak těžko únosné zácpy na uvedených hlavních tazích. A hlavně na tom nic nevyděláte…

Foto: Technická správa komunikací

Vzácný pohled na průjezdný Nuselský most, většinou tu totiž doprava do centra stojí až k I. P. Pavlova a poskakuje se po metrech. Objízdná trasa? Jižní spojka, která je o mnoho delší a především většinou také stojí, nebo úzké uličky historického centra – rovněž většinou zacpané. Možnost volby je tedy jen čistě fiktivní.

Přitom forma zdanění vjezdu do centra už existuje – jde o dražší parkování. Zatímco na periferiích stojí hodina parkování třeba jen dvacku, v centru je to dokonce až osmdesát korun (a to navíc jen za předpokladu, že tam parkovací flek vůbec najdete). Kdo do centra potřebuje, je zdaněný parkováním. Kdo jím jen projíždí, toho přece není potřeba danit.

Magistrát vznik zóny v centru obhajuje podobnými zónami v Londýně a některých dalších západoevropských městech. Jenže tam jde o nízkoemisní oblasti, které omezují auta se spalovacím motorem a nechávají prostor elektrifikovaným vozům. Jenže ty chce radnice vypráskat z centra také, dokonce jim plánuje sebrat i mírnou výhodu v bezplatném parkování. Bude tedy úplně jedno, jestli do centra Prahy budete jezdit s „čistým“ autem, které lokálně neprodukuje emise (a neznečisťuje tak centrum), nebo s čmoudícím dieselem.

Foto: Lukáš Kukla

Jsou auta pro centrum měst jako dělaná – malá a bezemisní. Ale ani ta pražští radní v centru nechtějí ani vidět.

Zavedení mýtného tedy neřeší příčiny tragické pražské dopravy (přetížené uzly a úzká hrdla bez objízdných alternativ), ale pouze penalizuje její důsledky. Praze navíc evidentně nejde o čistší centrum, v němž se budou pohybovat jen nízkoemisní nebo bezemisní auta, ale o boj s řidiči obecně (jen vzpomeňme na snižování počtu jízdních pruhů a přidávání cyklopruhů i na místech, kde cyklisté nejezdí a ani jezdit nechtějí) – a hlavně o to, jak z nich vytáhnout víc peněz…

Souhlasíte se zavedením mýtného za vjezd do centra Prahy?
Už aby to bylo.
11,1 %
Až bude severní okruh, dá se o tom uvažovat.
7,5 %
Blbost, jen další okrádání lidí.
81,4 %
Celkem hlasovalo 3975 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám