Hlavní obsah

Blázni ve staré škodovce pojedou 15 000 kilometrů

Foto: Archiv Garáž.cz

Cestovatelů je na světě hodně, dokonce i u nás máme odvážlivce, kteří se vydávají na dlouhé výpravy v různých automobilech. Nejznámější jsou asi trabantisti, kteří si však ze srandovního úmyslu udělali business. Teď je tady dvojice, kterou jsme rozhodli podpořit. Sehnali Škodu 100, zrenovovali ji a teď se vydávají po staru do 13 zemí východní Evropy a Asie.

Článek

Cestovatelský projekt, který jsme se rozhodli podpořit, si v roce 2013 vymyslel Daniel Urban s manželkou Janou. Zkušená cestovatelská dvojka, která už projela skoro celou Evropu přemýšlela, kam by mohla tentokrát vyrazit. Cíl byl jasný, cestovat někam daleko mimo evropský kontinent. Definitivní rozhodnutí přišlo na podzim roku 2012, kdy s vypůjčeným autem zdolali ostrov svobody, Kubu. Cestování v kraji, kde se čas zastavil v minulém století, je nadchlo. Hned na to se rozhodli koupit starší vůz a s ním procestovat co největší část světa.

Jako první etapu zvolili Asii. Mezi země, které návštíví patří například Turecko, Irán, Turkmenistán, Uzbekistán, Kazachstán a Rusko. Celkově se vydají přes 13 zemí a dohromady ujedou kolem 15 000 km. Co s nám na tom nejvíce líbí? Že pojedou tzv. na pankáče a budou spoléhat pouze na sebe. Vše si zajistí sami a pojedou bez GPS navigace, takže po staru jen podle mapy a hvězd. A čím tedy pojedou? Už v roce 2013 padlo rozhodnutí, že to musí být auto především jednoduché a prosté elektroniky. Auto, kde bude šance většinu poruch po cestě opravit a další podmínkou bylo, že to musí být auto československé výroby. V roce 2014 nastal velký den a na odtahovce dorazila Škoda 100.

Foto: Archiv Garáž.cz

Předchozí majitel, který ji měl od roku 1969 jí pojmenoval Barča. Barča tak prošla rozsáhlou dvouletou renovací a přípravy na cestu, v průběhu které se na autě odpracovalo na 1 800 hodin. Teď je vše hotovo, připraveno a může se vyrazit. Pokud máte zájem, tak právě dnes v 15:00 na náměstí v Říčenech se můžete příjít s Danem a jeho Manželkou rozloučit před odjezdem. Naše redakce tam určitě bude.

Reklama

Načítám