Hlavní obsah

Auta jako umění – krásné skici historických vozů Škoda

Foto: Stefan Ivanov

Na návštěvy galerií umění automobilové nadšence většinou příliš neužije. Tohle je ale docela jiný případ – skici vozů Škoda a Laurin & Klement jsou tak povedené, že bychom na jejich výstavu klidně vyrazili. Naštěstí ale nikam nemusíme a můžeme si je vychutnat v pohodlí a klidu domova díky galerii v tomto článku.

Článek

Osud si někdy najde tu nejzvláštnější cestu. Tak třeba Stefan Ivanov, 32letý Bulhar, objevil svůj kreslířský talent jen díky ošklivé havárii na motorce, která ho skoro zabila. Dva týdny strávil v kómatu a další měsíce pomalou rekonvalescencí ze zranění hlavy a páteře. Nemohl se dívat na televizi, nemohl si ani číst… jednou z mála věcí, kterou mohl dělat, bylo kreslení. A jako objekt zájmu si vybral staré automobily Škoda.

Stefan byl totiž fanouškem těchto vozů již od dětství, což zdědil po otci – v rodině měli postupně hned několik modelů, společně s tátou také navštívili muzeum v Mladé Boleslavi. Sám Stefan svého času vlastnil Škodu 1000 MB z roku 1967, kterou ale později prodal muzeu ve Varně (aby zaplatil operaci pro svého tátu), kde nyní tohle „embéčko“ můžete vidět. V současnosti vlastní Favorit ročníku 1994, který používá jako auto pro každý den, pro zvláštní příležitosti pak má ještě 120 GLS z roku 1982. Zkrátka opravdový srdcař.

Za těch 13 let, které už věnoval své kreslířské vášni, dokázal nastřádat více než 2 000 skic historických vozů Škoda a Laurin & Klement a nyní připravuje jejich knižní vydání (zaměřené na počátky automobilky L & K). Trochu pochybujeme, že byste ji mohli sehnat i v České republice (pokud se do věci nevloží sama Škoda), prozatím můžete alespoň sledovat Stefanovy facebookové stránky. Stojí to za to, kreslí vážně nádherně!

Reklama

Související témata:
Načítám