Hlavní obsah

Australani chtějí Drift Mode ve Focusu RS zakázat

Foto: Archiv Garáž.cz

Proč? Protože v Austrálii sice existuje obrovská autařská komunita, ale zároveň se jí tam brutálně házejí klacky pod nohy. A tohle je jen další z nich.

Článek

Ford Focus RS se oficiálně začal prodávat nejen v USA, ale také v Austrálii. A místní zastánci bezpečnosti na silnicích - a bohužel často také notoričtí stěžovatelé v jedné osobě - jsou prý šokováni, že v něm je něco jako Drift Mode. Proč to někdo nezakázal? Proč to někdo nezatrhnul? Kdo zabrání dětem, aby tohlle zkoušely na silnicích? Podobným otázkám se samozřejmě můžeme jenom smát. Drift Mode z nikoho neudělá profesionálního omotávače sloupů, ale ani profesionálního závodníka. Ostatně už jsme viděli pár záběrů, na kterých pokusy o driftování s Focusem RS skončily dost neslavně a do bouračky nebo alespoň ťukance chyběly pověstné centimetry.

A víte co? Přesně takhle s autama blbnou řidiči na celém světě - bez ohledu na věk, poháněnou nápravu nebo počet koní. Jasně, v pětisetkoňovém Mustangovi toho můžete zrušit víc než ve stokoňové předokolce, ale s trochou NEštěstí a nedostatkem talentu se můžete zabít v obojím. Focus RS vám alespoň nabídne pomocnou ruku, i když vás s pomocí elektroniky vlastně bere na scestí a sám o sobě vás nic nenaučí, snad kromě několika zlozvyků. Už jsme to říkali mnohokrát - pokud chcete jezdit zábavně, pořiďte si MX-5 nebo BRZ - lehkou zadokolku, která komunikuje a zároveň nemá tolik výkonu, aby vás dostala do výraznějšího průšvihu, pokud si o to vyloženě nezačnete koledovat.

Jedním dechem dodáme, že zkoušet a posouvat svoje hranice je nejlepší někde na osamělém plácku či parkovišti. Je velká škoda, že podobné prostory nezajišťují města nebo stát jako takový. Pro bezpečnost na silnicích by to udělalo obrovsky moc - nahromaděný adrenalin by se měl kde vybít, řidiči by měli prostor si bezpečně ozkoušet, jak se jejich vůz chová na limitu, a všem by bylo lépe. Ano, máme kurzy bezpečné a sportovní jízdy, ale proč tu není plac, na který si můžete za pár stovek vyrazit s vlastním autem na reverz proti případným škodám a prostě experimentovat? To by vydalo za tisíc podobně nesmyslných restrikcí a zákazů.

Reklama

Načítám