Hlavní obsah

Audi má další elektrické SUV, podobá se Škodě Vision iV

Foto: Audi

Audi Q4

Audi na právě zahájeném autosalonu v Ženevě ukázalo koncept Q4 e-tron. Plně elektrický crossover s pohonem všech kol je rozměrově podobný jako koncept Vision iV od Škody. Elektrické Q4 v sériovém provedení dorazí koncem příštího roku. Půjde o páté elektrické Audi.

Článek

Novinka na stánku Audi nepůsobí jako divoká studie, naopak – tvary jsou až na obří přední masku (ale vzpomeňte si na BMW) velice sériové. Automobilka u sériové verze podle nás jen zjemní přední masku, podobně jako u již prodávaného elektrického SUV e-tron.

Audi Q4 e-tron pohání dva elektromotory, které svou sílu přenáší na všechna čtyři kola (ingolstadtská automobilka jej sveřepě označuje jako quattro). Celkový generovaný výkon je roven hodnotě 225 kW. Oba elektromotory jsou ale odlišně výkonné: zadní elektromotor nabídne výkon 150 kW a točivý moment 310 Nm, přední pak 75 kW a 150 newtonmetrů.

Foto: Audi

Audi Q4 e-tron – vnější design vypadá velmi sériově

Více síly tak působí na kola zadní nápravy, což by mohlo přinášet zajímavější jízdní projev. A pomáhá i rozložení hmotnosti, která má blízko ideálnímu poměru 50 : 50. Zrychlení na „stovku“ je otázkou 6,3 sekundy, nejvyšší rychlost je elektronikou přiškrcena na 180 km/h.

Celou podlahu zabírá akumulátor s kapacitou 82 kWh; dojezd dle metodiky WLTP činí podle automobilky „více jak 450 kilometrů“. Při využití rychlonabíječky lze baterky dobít na 80 procent kapacity za půl hodiny. Akumulátor ale není vůbec lehký – váží 510 kilogramů.

Foto: Audi

Audi Q4 e-tron

Interiér potěší 12palcovým displejem multimediálního systému, který je natočen k řidiči. Zaujal i minimalistický středový panel – namísto voliče převodovky nebo parkovací brzdy zde je volné místo na drobnosti. Ostatní prvky jsou totožné jako v současných vozech Audi a už na první pohled je vidět, že zpracování i výběr materiálů jsou výtečné.

Technickou lahůdkou pak je velký head-up displej s prvky rozšířené reality. Ten přímo do zorného pole řidiče promítá důležité informace k jízdě, např. navigační pokyny nebo značení ze silnice.

Celý stánek Audi na Ženevském autosalonu a videoreportáž přímo z něj si můžete prohlédnout zde.

Reklama

Související témata:
Načítám