Hlavní obsah

Adria potvrdila skvělou sezonu týmu RTR Project

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnský tým RTR Projects má za sebou první kompletní sezonu v seriálu X-BOW Battle. Sezonu s číslem 2016 provázely úspěchy, ale i pády. Nicméně právě úspěchy převážily a i proto se dá letošní sezona hodnotit pouze kladně.

Článek

Poslední kolo pohárového seriálu X-BOW Battle proběhlo na trati v italské Adrii, kam odjížděl tým RTR Projects s cílem uhájit průběžnou druhou pozici v hodnocení vytrvalosti. Stejnou příčku držel Tomáš Miniberger i v hodnocení sprintů ve třídě GT4.

Místo italského sluníčka a pohody však celý pátek úřadoval déšť. Díky neustávajícím přívalům vody bylo poznávání této krátké, ale pro jezdce RTR Projects zcela nové trati velice náročné. Především pak pro Jana Krabce, který v týmu absolvuje svoji premiérovou závodní sezonu. Během ní prozatím dokázal závod od závodu zrychlovat a svůj jezdecký progres potvrdil jezdec týmu RTR Projects i v Adrii svým již druhým postupem mezi 10 nejrychlejších v kvalifikaci třídy Elite! Skvělý šestý kvalifikační čas bohužel nedokázal zúročit v závodě, do kterého nemohl nastoupit poté, co v závěru kvalifikace havaroval při nájezdu na cílovou rovinku. Otřepané závodnické klišé však tvrdí, že kdo nebourá, nezrychluje a minimálně v případě Jana Krabce to bude pravda. Pražský jezdec se totiž otřepal a v sobotním sprintu dokázal získat desáté místo ve třídě Elite a připsal si tak svoje premiérové body do tabulky šampionátu.

Foto: Archiv Garáž.cz

Ještě povedenější závodní víkend prožil v Adrii šéf týmu Tomáš Miniberger. Nejenže se mu vyhýbaly jakékoli problémy, ale především se mu výrazně dařilo v závodech. V prvním propršeném sprintu skončil druhý a v sobotu na suché trati bral třetí místo. To znamenalo jediné. Tomáš Miniberger dokázal v konečné klasifikaci sezony 2016 vybojovat celkové druhé místo v hodnocení třídy GT4.

Stejný výsledek pak zaznamenal tým RTR Projects i v hodnocení vytrvalostních závodů, do kterých nasazoval speciál KTM X-BOW GT4. Na tomto velkém úspěchu brněnské skvadry se podílela jezdecká trojice Tomáš Miniberger, Sergej Pavlovec a Jan Krabec.

Foto: Archiv Garáž.cz

„Adria je relativně krátký okruh, který se dá celkem rychle naučit, nicméně jsem rád, že jsem si jej nejdříve zkusil na simulátoru. I tak to bylo pro mě hodně nové, protože na začátku dost lilo, takže to byl dost náročný víkend. Ale na mokru se mi podařilo v prvním závodě zajet druhé místo, na suchu potom, když jel navíc jeden profík, třetí místo, takže já jsem jednoznačně spokojený. Abych to shrnul, tak jsme do Adrie jeli uzavřít sezonu, nedělat chyby a dojet závody na nějakých slušných umístěních, což se podařilo. Navíc jsme uhájili druhou příčku ve vytrvalosti, což je skvělý výsledek,“ neskrýval nadšení Tomáš Miniberger.

„Ta trať v Adrii naplnila moje očekávání, je to typická trať brzda-plyn. Páteční podmínky byly mimořádně náročné. Opět jsem dokázal zrychlit a podařilo se mi postoupit do druhé části kvalifikace, kde bojuje nejlepších 10 jezdců. V nájezdu na cílovou rovinku jsem však dostal smyk a kolidoval s boxovou zídkou. Mrzelo mě to o to víc, že jsem jel v Sergejově autě a poškození se navíc nepodařilo opravit do startu prvního závodu. Bohužel jsem měl menší kontakt i ve druhé kvalifikaci, který mě překvapil ještě více, naštěstí ta kolize byla mnohem menší. Do druhého sprintu jsem naštěstí mohl nastoupit, nicméně jsem už jel opatrně, vyhýbal se radši případnému třetímu problému a nepředjel sice pomalejšího, ale agresivně bránícího jezdce přede mnou. Pro vytrvalostní závod mě musel Tomáš nejdřív trochu přemlouvat, ale jsem za to zpětně moc rád a během pár kol jsem získal zpět důvěru ve vůz a dokázal zajíždět konzistentně slušné časy. Celkově jsem si však poslední víkend v Adrii moc užil. Byly to pro mě opět nové zkušenosti a celkově moc s potěšením pozoruju své pokroky,“ dodal Jan Krabec.

„Výkony jezdců v Adrii bych hodnotil kladně, i když Honza Krabec prožil vcelku dramatický víkend, když dvakrát havaroval. Ty kolize nebyly zaviněny ani tak jezdeckou chybou, ale spíše souhrou mnoha okolností. Jsou to hodně draze získané zkušenosti. Mechanici však odvedli perfektní práci. Celkově jsem měl z fungování týmu velmi dobrý pocit,“ prozradil na závěr týmový inženýr Erik Janiš.

Podnik v Adrii byl pro tým RTR Projects sice posledním závodem v X-BOW Battle v letošní sezoně, nicméně opravdu poslední závod brněnský tým teprve čeká. Nebude jím nic menšího, než domácí čtyřiadvacetihodinový Epilog na brněnském autodromu.

Reklama

Načítám