Hlavní obsah

ABT v Essenu se předvede upravenou Cupru Atecu

Foto: ABT Sportsline

Upravená Cupra Ateca

Nová divize značky SEAT, která vznikla jen před několika měsíci a dostala jméno Cupra, se hodně snaží dostat se do povědomí zákazníků a fanoušků. Už ukázala závodní speciál, pak také potvrdila, že chystá své vlastní SUV a na trh rovněž uvedla SUV převzaté ještě od značky SEAT. Jmenuje se Cupra Ateca a už dokonce stihlo projít tuningovou úpravou.

Článek

Než se dostaneme k podrobnostem, připomeneme, že závodním speciálem je Cupra e-Racer, přičemž jde o první plně elektrický závodní speciál. Tím SUV, které je v přípravě a jehož podoba i jméno v minulých dnech značce uniklo, je Terramar. Cupru Atecu vám asi nijak zvlášť už představovat nemusíme, ale kdyby náhodou, níže máte odkaz s podrobnostmi. Tohle SUV původně patřilo pod SEAT, ale pod taktovkou Cupra dostalo pořádné koule.

V České republice ho ale zatím není možné objednat, nicméně změnit by se to mělo v řádu několika málo týdnů. I na ostatních trzích jde o horkou novinku, což nezabránilo německé tuningové společnosti ABT Sportsline, aby se na něm vyřádila. A povedlo se! Výsledek bude v plné kráse odhalen na výstavišti v německém Essenu, kde začátkem prosince proběhne jedna z největších evropských tuningových výstav.

ABT v rámci své práce Atece upravil design i techniku. V sériovém provedení má Cupra Ateca pod kapotou dvoulitrový přeplňovaný benzinový agregát, který je naladěn na rovných 300 koní. Točivý moment pak vrcholí ve 400 Nm. Po zásahu tuningové firmy je ale výkon 350 koní a točivý moment 440 Nm, přičemž tato hodnota je k dispozici ve velmi širokém rozpětí otáček (od 2 000 do 5 200) za minutu.

Tato úprava pak má na svědomí také o 0,2 sekundy lepší zrychlení z 0 na 100 km/h, čemuž dopomáhá i pohon všech kol 4Drive a jistě také dvouspojkové DSG. A ještě jedna dávka zajímavých čísel. Maximální rychlost je u sériové Cupry Atecy 248 km/h. U její upravené sestřičky je to 255 km/h. Co se designové úpravy týče, v tomto případě ji zastupují snížené pružiny, a hlavně 20palcová kola ABT Sport GR.

Chcete opěvovanou krásku vidět naživo? Pak stačí dorazit od 1. do 9. prosince do německého Essenu. Od nás je to sice autem kolem šesti hodin cesty, ale tato výstava za takový výlet stojí.

Reklama

Související témata:
Načítám