Hlavní obsah

Podrobnosti o Cupra Ateca. Dočkáme se jí ještě letos

Foto: Cupra

Cupra Ateca

Je to už pár měsíců, kdy Seat oznámil, že pojem Cupra už nebude jen označení rychlých modelů, ale také samostatná značka. Je v tom ale trochu zmatek. Zatímco Leon Cupra bude stále patřit Seatu, Cupra Ateca už je pod novou značkou. Zmatky nechme stranou a pojďme si představit „nové“ SUV, které je opravdu velmi zajímavě naladěné.

Článek

Cupra Ateca je oficiálně prvním modelem, jenž spadá pod značku Cupra. Toto ostré SUV má pod kapotou přeplňovaný čtyřválec o objemu 2 litry, který je naladěný na rovných 300 koní a 400 Nm točivého momentu. Jde tedy o nejvýkonnější model jak značky Cupra, tak také Seat. Zrychlení z klidu na 100 km/h zvládne Ateca za 5,2 sekundy, přičemž maximální rychlost, kterou je schopna dosáhnout, je elektronicky omezena na 247 km/h. A to je hodnota v daném segmentu naproto bezkonkurenční.

Standardně bude Cupra Ateca dodávána s pohonem všech kol a do vínku dostala také adaptivní tlumiče Dynamic Chassis Control. Vpředu je zavěšení McPherson a vzadu auto pracuje s víceprvkovou nápravou. Z výroby byly pod 19“ kola schovány 340mm brzdy vpředu a 310mm vzadu, ale milovníci rychlosti, stylu a bezpečí si jistě rádi připlatí za ostřejší Brembo nebo za větší kola.

Jak už jsme řekli výše, Cupra je samostatnou značkou, která ale patří pod španělský Seat. Proto se o její prodej v Evropě postará 277 vybraných standardních dealerství Seatu, která novinku nabídnou ještě koncem letošního roku. A to i ta česká! Každé z nich však musí pro Cupru připravit speciální prostory tak, aby zákazník věděl, že kupuje něco speciálního, a hlavně jiného než „obyčejný“ Seat. Přesná česká cena zatím známa není, ale jisté je, že se nedostane pod milion korun. Pokud se ovšem stanete jedním z prvních 7 000 zákazníků, dostanete k autu velmi zajímavý dárek. Tím je malá karbonová krabička s opravdu měděným nápisem Cupra, uvnitř které najdete stylový karbonový kryt na klíč k autu a karbonový náramek.

Reklama

Související témata:
Načítám