Hlavní obsah

5 aut, která ve filmu Extrémní rychlost určitě nepřehlédnete

Foto: Archiv Garáž.cz

Už příští týden zavítá do kin další film pro fanoušky rychlých aut. Po osmém Rychle a zběsile se objeví snímek o dvou bratrech, co si přivydělávají kradením aut. Jejich poslední fuška bude ale dost možná nad jejich síly.

Článek

Jestli vám připadalo posledních pár dílů Rychle a zběsile už trochu moc přes čáru a doufali jste ve větší porci aut a méně osvalených týpků, drsných hlášek a šílených kaskadérských kousků, pak by vám Extrémní rychlost mohla padnout do oka. Je totiž trochu komornější a o auta v ní půjde především. Francouzský film s americkými producenty se natáčel v Paříži a Marseille a evidentně se bude tradicí hlásit spíš k francouzskému pojetí honiček, jak ho známe třeba ze série Taxi nebo Kurýra či Ronina. A to je bezesporu dobrá zpráva, protože ačkoliv děj vypadá poměrně plytce a postavy jsou zaměnitelné, honičky by nám to mohly bohatě vynahradit.

Základní zápletka je poměrně jednoduchá - v úvodu snímku bratři ukradnou cenný kousek ze sbírky zločineckého kápa, který to ale nenechá jen tak. Vystopuje tuhle dvojici a dá jí nabídku, co se neodmítá. Vrátí jeho auto a navíc pro něj ukradnou něco cenného od konkurenčního sběratele. To ale taky není žádný lidumil, takže jde o přesun z bláta do louže. A o jaká že se to vlastně hraje auta?

Bugatti Type 57S Atlantic

Foto: Archiv Garáž.cz

Tohle auto určitě všichni znáte ze sbírky Ralpha Laurena. Jednoho z nejnádhernějších, nejraritnějších a nejdražších aut na světě. Tohle je ten cenný kousek, který oba bratři na začátku filmu ukradnou a zjevně s ním pak absolvují i finální honičku. Můžete vzít jed na to, že jde o repliku zhotovenou za účelem natáčení, ale to nic nemění na nadčasovosti jejích křivek a odvážném použití sporťáku z roku 1937 do hlavní role akčního filmu, který má premiéru o 80 let později.

Ferrari 250 GTO

Foto: Archiv Garáž.cz

A tohle auto mají bratři ve filmu ukrást, poté co je načapá majitel Bugatti a začne vyžadovat protislužbu. Nejslavnější Ferrari všech dob? Dost možná. Vyrobilo se jich jen 39 kusů a lepší rodokmen, abyste u auta pohledali. Originál dnes vyjde na desítky milionů dolarů, takže ve filmu lze opět počítat jen s replikou. V ukázce ji ani nevidíme v pohybu, ale doufáme, že se bratrům loupež podaří a vzpínající koník při rozjezdu pořádně zazpívá.

AC Cobra 427

Foto: Archiv Garáž.cz

Ukázka příkladné spojenecké spolupráce. Anglie dala světu šasi, Amerika zas osmiválcový motor. Co na tom, že si obojí rozumělo jen pod dohledem zkušeného řidiče, kvůli svému vzhledu, zvuku a závodnickým výsledkům se stala Cobra legendou... a také autem, které vyrobilo hned několik vdov, protože krátký rozvor, těžký motor a mnoho koní je ideálním receptem na katastrofu. Když se to ale umí, je to nádhera... Cobra se na stříbrném plátně a v televizních seriálech objevila mnohokrát. I v Extrémní rychlosti hraje klíčovou roli v závěrečné honičce s Bugatti.

BMW M3

Foto: Archiv Garáž.cz

Ve světle předchozích legend docela normální auto, ale právě proto je pro zlodějíčky v hlavní roli jako dělané. Snadno ho přehlédnete v davu, je extrémně rychlé a hbité, a pokud máte dost peněz, tak prostě jdete a koupíte si ho, protože je snadno k mání. Právě v téhle mnichovské stíhačce bratři vyrážejí na lov cenných kořistí. Pro automobilku je to samozřejmě dobrá vizitka, navzdory tomu, že zrovna tuhle konkrétní M3 moc hezký osud nečeká. Hrdinové ale zjevně BMW fandí, protože se ve filmu objeví ještě čtyřkový kabriolet a M6.

Porsche 911 GT3

Foto: Archiv Garáž.cz

Tým, který vyráží na lov bájného Ferrari 250 GTO, je poměrně početný, takže není divu, že si každý vybere auto podle svého vkusu. Máme tu Mini Cooper JCW, Nissan GT-R nebo Hondu Civic Type R. A vedle nich 911 GT3, která svým žlutým lakem a nápisem na boku jasně křičí do světa, kdo je tu nejrychlejší a nejvíc cool, i když zjevně nejde o nejnovější generaci, tomuhle autu z celé party fandíme nejvíc. A máme tak trochu pocit, že kdybychom ho měli zlodějíčci v garáži, přešly by je roupy na další krádeže.

Extrémní rychlost přichází do českých kin už 15. června 2017. My pro Vás budeme mít koncem tohoto týdne na našem Facebooku soutěž o třicet lístků na exkluzivní předpremiéru ve středu 14. června v pražském kině Atlas.

Reklama

Načítám