Hlavní obsah

40 let vývoje autorádia ve Volkswagenu Golf!

Foto: Archiv Garáž.cz

Žádný jiný model na světě není nabízen pod stejným označením bez přestávky po více než 40 let. Vývoj pokroku ilustrují informační a zábavní systémy jednotlivých generací modelu Golf. Nabídka sahala od jednoduchého přijímače rozhlasového vysílání v roce 1974 až po aktuální multimediální systém s trvalým připojením k internetu.

Článek

Všechno začalo v roce 1974. Golf I byl tehdy vybaven rozhlasovým přijímačem „Braunschweig“. Jedno otočné tlačítko na levé straně sloužilo k zapnutí a nastavení hlasitosti, druhé otočné tlačítko na pravé straně k ladění rozhlasových stanic. Mezi nimi byla umístěna tři tlačítka pro výběr frekvenčních rozsahů: jedno pro střední vlny a dvě pro velmi krátké vlny. A to bylo všechno. Brzy však byla nabídka audiosystémů rozšířena o novinku „Ingolstadt Stereo CR“ – rozhlasový přijímač s přehrávačem audiokazet. Audiokazety v tehdejší době umožňovaly, podobně jako dnes Spotify, sestavit si vlastní soubor zvukových nahrávek. V roce 1974 nesměly na „seznamu skladeb“ chybět zásadní hity, jimiž byly „Waterloo“ (ABBA) nebo „It’s Only Rock’n’Roll“ (Rolling Stones).

Foto: Archiv Garáž.cz

Již od modelu Golf II (od roku 1983) se pozvolna začínala prosazovat digitalizace. Audiosystém „gamma“ digitálně zobrazoval frekvenci rozhlasového vysílání na displeji LCD a nabízel funkce, jako je tlačítko Dolby pro snižování šumu při přehrávání audiokazet. Vynikající výkony podával nejen samotný Golf, ale i audiosystém s kódovou ochranou proti odcizení. V tomto případě zajišťoval zesilovač o výkonu 4 x 7 W zvuk v kvalitě stereo. Když v roce 1991 přišel na trh Golf III, byly audiokazety stále velmi populární. Zvuková kulisa této nové epochy – „Wind of Change“ (Scorpions) – hrála nepřetržitě. Funkce automatického vyhledávání stanic a dopravního zpravodajství byly nepřetržitě vylepšovány.

Foto: Archiv Garáž.cz

Golf IV prolomil v roce 1997 svou mimořádnou kvalitou hranice mezi segmenty. Audiosystém „gamma“ byl poprvé nabízen s možností připojení měniče CD. A stále nabízel možnost přehrávat také audiokazety. Ať z rádia, CD nebo audiokazety, v pozdním létě 1997 poslouchali cestující v modelu Golf stále znovu jednu píseň: „Candle in the Wind“ (Elton John). Zároveň v této době zahájila triumfální tažení zařízení s rozměry „double DIN“, jejichž představitelem byl systém „MFD“ s velkým displejem a barevným zobrazováním navigačních mapových podkladů.

Foto: Archiv Garáž.cz

Nový Golf V z roku 2003 nabízel výhradně zařízení s rozměry „double DIN“. Například „RCD 300“ s přehrávačem CD. Audiokazety patřily minulosti. Místo nich pronikal do výbavy mobilní telefon. Design a technika audiosystému s navigační funkcí „MFD2“ již mířily do budoucnosti. Další novinkou byla možnost připojení digitálního přehrávače zvukových souborů MP3. V roce 2008, v modelu Golf VI, oslavily s novým systémem „RNS 510“ premiéru dotykový displej a přehrávač DVD. Poprvé se hovořilo o multimediálním systému. Jeho výbava zahrnovala mimo jiné vstup USB, přijímač digitálního rozhlasového vysílání (DAB), dynamickou navigační funkci a pevný disk s kapacitou 30 GB. Při poslechu rádia v roce 2008 nebylo možné uniknout před hity, jimiž byly písně „Viva La Vida“ (Coldplay) a „Valerie“ (Amy Winehouse).

Foto: Archiv Garáž.cz

Velkým skokem vpřed byl v roce 2012 informační a zábavní systém Discover Media, který rozšířil výbavu modelu Golf VII o zobrazování map v režimu 3D, rozhraní Bluetooth a hotspot WLAN. Díky hlasovému ovládání a senzorům přiblížení probíhá interakce mezi uživatelem a technikou lépe a lépe. V roce 2016 přinesl Volkswagen do interiéru modelu Golf další revoluci v podobě nejnovější generace „modulární platformy pro informační a zábavní systémy“ (MIB). Nový systém Discover Pro nabízí poprvé v kompaktní třídě, v celosvětovém měřítku, ovládání gesty. Systém s kompletně skleněným povrchem se obejde bez analogových tlačítek. Funkce a design navíc splývají s panelem digitálních přístrojů (Active Info Display), který se nyní dodává na přání. Díky systému App Connect a chytrému telefonu lze nyní na cestách poslouchat písně ze všech období. Samotný Golf je díky systémům Discover Pro a Active Info Display rozhraním mezi současností a budoucností.

Reklama

Načítám