Hlavní obsah

Avia otevřela novou továrnu v Přelouči, kolik vozů vyrobí?

Foto: Archiv Garáž.cz

Tradiční česká značka Avia znovu ožívá. V Přelouči nyní vyrostla nová výrobní hala, kde se budou tyto lehké nákladní automobily vyrábět. První vozy sjedou z linky v září, přičemž celý areál patří holdingu Czechoslovak Group.

Článek

Jak jsme vám psali již dříve, pod křídly českého holdingu Czechoslovak Group znovu ožívá česká značka Avia, která bude opět vyrábět užitkové a nákladní vozy. Avii koupil holding pod vedením Jaroslava Strnada minulý rok od indické skupiny Ashok Leyland Motors, přičemž výroba vozů již několik let neběžela. První varianta nákladního automobilku se již představila světu, nyní ale byla v Přelouči otevřena rovněž zcela nová výrobní hala.

Avia bude těžit ze synergie dalších značek v holdingu, kupříkladu kabiny se budou lakovat v kopřivnické Tatře, zatímco rám dodá firma KARBOX. Výrobní linka a technické zázemí byly převezeny z původní továrny Avie v Letňanech. Výroba začne v září, přičemž letos je v plánu vyprodukovat zhruba 100 vozidel.

Foto: Archiv Garáž.cz

Vozy Avia s novým designem ponesou rovněž inovované logo firmy s letícím albatrosem, tedy podobné, jako při založení firmy v roce 1919. Motorizace jsou přitom tři - vždy se jedná o šestiválce Cummins - a to s výkonem 150, 180 a 210 koní, přičemž podle generálního ředitele Ivana Fišáka je pro příští rok v plánu zástavba ještě dalšího motoru jiného výrobce. Vozy budou splňovat normu Euro 6 a přijde i varianta s pohonem všech kol. Do budoucna se počítá s výrobou 300 až 400 vozů ročně. Ještě koncem tisícileti přitom značka vyráběla 4000 vozů ročně.

Foto: Archiv Garáž.cz

Zatím bude v Přelouči pracovat asi 75 zaměstnanců, přičemž firma počítá s tím, že drtivá většina bude pocházet z blízkého okolí, tedy Pardubického kraje. Jak se bude navyšovat výroba, poroste i počet zaměstnanců. V plánu je i nadále výroba vozů o hmotnosti 6 až 12 tun, které mohou táhnout šesti až desetitunový přívěs. Maximální výrobní kapacita nového areálu, který je třikrát menší, než původní prostory v Letňanech, je při jednosměnném provozu zhruba 1000 až 1200 vozů ročně.

Nový pořad o autech Garáž.cz!

Nezapomeňte sledovat ani třetí díl pořadu o autech z dílen Garáž.cz. Tentokrát uvidíte překonání magické třísetkilometrové rychlosti v Bentley, sběratele nákladních Tatrovek či třeba legendární dvanáctiválcové BMW! Sledujte nás zde!

Reklama

Načítám