Hlavní obsah

Avia D120 oficiálně: Slavná česká značka se vrací!

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvěsti se nesly již delší dobu, ale až nyní je to oficiální - značka Avia se pod křídly Czechoslovak Group, vlastníka mimo jiné automobilky Tatra či značky hodinem Prim, vrací na trh! Prohlédněte si tedy novou podobu slavného užitkového vozu.

Článek

Na specializovaném autosalonu v Moskvě bude mít premiéru nová česká dodávka, Avia A120. Značka Avia totiž ožila pod rukama českých majitelů a my se nyní můžete podívat na první fotografie tohoto stroje. Vůz má stejnou kabinu jako dříve, kdy se modely vyráběly pod označením Daewoo-Avia. Očekávat tedy lze spíše výraznou modernizaci. Ta je vidět již na ztvárnění přídě, kde jsou nyní na každé straně tři světelné čočky. Nový vlastník značky, Czechoslovak Group, si pochvaloval modernost dřívější kabiny, takže se rozhodl jí nyní použít znovu.

Foto: Archiv Garáž.cz

Pod kapotou najdeme americký čtyřválcový motor Cummins o výkonu 207 koní, který se šestistupňovým manuálem plní normu Euro 5. Nyní se však přípravy soustředí i na uvedení varianty Euro 6, která se bude prodávat v České republice a dalších státech Evropy. Celková hmotnost vozidla dostahuje 11900 kg a v plánu je nejen varianta s pohonem zadních, ale i všech čtyř kol.

Foto: Archiv Garáž.cz

"Zahájení výroby plánujeme na podzim letošního roku. Bude probíhat v Přelouči, kam se postupně stěhují části výrobního zařízení z haly v pražských Letňanech," uvedl mluvčí Czechoslovak Group Andrej Čírtek. Slavná Avia tedy ožívá od roku 2013, kdy předchozí indický majitel ukončil výrobu.

Reklama

Načítám