Hlavní obsah

Závady škodovek lze nově diagnostikovat pomocí mobilu

Foto: Škoda Auto

Některé závady lze diagnostikovat pomocí aplikace v mobilu či tabletu

Zní to jako sci-fi. K porouchanému autu přiložíte mobil nebo tablet, aplikace analyzuje třeba chrčící motor a určí, o jaký problém se jedná. Počítáme, že takhle jednoduché to v praxi nebude a automechanici se o svou práci určitě bát nemusí. Ale zajímavý nápad to bezpochyby je.

Článek

Analýza zvuku už dnes umí věci, které by třeba před deseti lety nemyslitelné. Aplikace zadarmo nebo za pár korun umí převádět mluvené slovo na text nebo po přehrání krátké části písničky vám vypíše, o jakou píseň jde, od jakého interpreta, z jakého alb a tak podobně.

Aplikace, kterou se Škoda Auto nyní pochlubila, se jmenuje Sound Analyser. Podle slov automobilky pomáhá „v rychlé a precizní identifikaci potřeby servisní údržby pomocí umělé inteligence“.

Jak to funguje? Uživatel nahraje zvuk auta, ten se následně převede na spektrogram (zobrazí akustické signály graficky). Poté jej aplikace porovná s takzvanými akustickými vzory. V případě nesrovnalostí program pomocí algoritmu zjišťuje odchylky a pokusí se diagnostikovat problém.

Technologie rozpozná deset vzorů s přesností údajně přes 90 procent. Automobilka udává, že zvukově lze hledat příčiny problémů u systému řízení, kompresoru klimatizace nebo automatické převodovky DSG. A v budoucnu bude diagnostikovatelných oblastí ještě více.

K diagnostice se zhruba od roku 2000 běžně používá standard OBD (On-Board Diagnostics). Diagnostické přístroje umožňují komunikovat s jednotlivými řídicími jednotkami a krom jiného také zobrazovat chybové kódy. Na jejich základě pak má technik větší představu o tom, co v autě zlobí.

Foto: Škoda Auto

Umělá inteligence bude pomáhat servisním technikům přes mobilní aplikaci

Vzhledem ke složitosti moderních automobilů je ale nutné k opravě přistupovat komplexně, a ne pouze měnit údajně rozbité díly za nové. To někdy fungovat může, dlouhodobě však ne, což dobře ví každý automechanik, který chce svou práci dělat pořádně.

Škodovácký Sound Analyser je nyní ve zkušebním provozu ve 14 zemích a ve zhruba 245 autorizovaných servisech, včetně Česka.

Reklama

Načítám