Hlavní obsah

V Singapuru stojí majlant už jen povolení vlastnit auto. Náklady na pořízení vozu jsou tady nejvyšší na světě

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořízení automobilu v Singapuru se výrazně prodraží, cena desetiletého povolení pro vlastnění velkého rodinného vozu se nyní vyšplhala na nové rekordní maximum 146 002 singapurských dolarů (zhruba 2,5 milionu Kč), píše server BBC. Náklady na pořízení auta v Singapuru jsou tak podle BBC nejvyšší na světě.

Článek

Například vůz Toyota Camry Hybrid v Singapuru včetně nákladů na desetileté povolení přijde na zhruba 250 000 singapurských dolarů (přes čtyři miliony Kč), což je přibližně šestinásobek ve srovnání se Spojenými státy, píše BBC.

Systém desetiletých povolení pro vlastnění automobilů a motocyklů zavedl asijský městský ostrovní stát v roce 1990 jako opatření proti dopravním zácpám. Povolení, jejichž cena se liší podle typu motorového vozidla, se prodávají v aukcích, které se konají jednou za dva týdny. Počet nabízených povolení stanovuje vláda.

Ačkoli je Singapur relativně malý, patří mezi země s největším počtem milionářů na světě. Běžný obyvatel Singapuru s průměrným platem kolem 70 000 singapurských dolarů ročně si však může automobil jen těžko dovolit. Vláda se snaží obyvatele motivovat k používání singapurské veřejné dopravy, která je označována ze jednu z nejlepších na světě, píše BBC.

Reklama

Související témata:
Načítám