Hlavní obsah

Škodovácká muzea nejsou českou specialitou, najdete je i ve světě: Třeba v Dánsku, Německu, ale i na jednom hodně exotickém místě

Foto: Škoda Classic Cars

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladoboleslavská Škoda má bohatou historii, proto i její portfolio je vysoce pestré. A protože jde o automobilku s tradicí, může se pochlubit řadou historických vozidel, která se dodnes dochovala. Takové kousky najdete zejména v muzeích, nicméně to tovární není ve světě jediné. Kde jinde ještě najdeme staré škodovky?

Článek

Že v Česku najdeme řadu muzeí, kde jsou vozy od naší tuzemské Škodovky, to asi nikoho nepřekvapí, jenže věděli jste, že historické modely Škoda Auto mají různí sběratelé a spolky po celém světě? Podívejte se, kde všude!

Dánsko

V centrální části Dánska najdete skromné Skoda Museum Denmark, které rovněž sdružuje majitele a příznivce vozidel naší domácí značky. Krásné muzeum jsme navštívili i my v rámci našeho vodíkového cestopisu. Pokud sem zavítáte, pak doporučujeme zejména o víkendu mezi 13. až 17. hodinou.

Foto: Jan Majurník

Dánské muzeum škodovek navíc sdružuje majitele a příznivce této značky.

Německo

1. Deutsches Skodamuseum je vybudované v budově bývalého skladiště a nabídne zhruba padesátku modelů počínaje Škodou Popular z roku 1938 a konče Favoritem z roku 1992. Majitelé (rodinný podnik) lákají také na unikátní Škodu Garde Cabrio (Heinze) nebo vzácnou Škodu 1101. Web muzea je sice aktuálně v rekonstrukci, nicméně dle posledních informací je vstupné na místo zdarma.

Foto: 1. Deutsches Skodamuseum

1. Deutsches Skodamuseum je také místem konání různých srazů.

Slovensko

Škoda Classic Cars má v expozici 11 automobilů vyrobených mezi léty 1929 až 1951, mezi nimiž najdete zejména modely Popular. Trenčínské muzeum je kromě pondělí otevřené denně od 10:00 do 18:00 hodin. V sobotu a neděli jsou ve 14 a 16 hodin komentované prohlídky o historii Škoda Auto. Vstupné pak činí 5 eur (120 Kč) pro dospělé, 3 eura (70 Kč) pro děti a 4 eura (96 Kč) pro studenty i seniory.

Foto: Škoda Classic Cars

Slovenské muzeum Škoda Classic Cars leží v Trenčíně.

Austrálie

Až v daleké Austrálii najdete jedno malé a nově otevřené muzeum Skoda and Tatra Museum, které - jak jste z názvu určitě pochopili - se zabývá rovněž tatrovkami. Instituce dokonce pořádá každý rok akci pro umělce, kteří svoje umění s tematikou Škodovky a Tatrovky mohou vystavovat v prostorách muzea. Vstupné je lidové a činí dva australské dolary, tedy asi 30 Kč.

Foto: Skoda and Tatra Museum

Škodovácké muzeum najdete dokonce až v Austrálii!

Pokud jde o naši zemi, tak největšími muzei zde jsou továrním muzeum Škoda Auto a také soukromá sbírka Svět Škodovek. Do toho nějakou tu škodovku najdete v řadě dalších tuzemských muzeí.

Nicméně zeptáme se i vás všech: Znáte nějaké muzeum, které by se věnovalo výhradně či většinově škodovkám, a my na něj zapomněli? Napište nám o něm do komentářů pod článek!

Načítám