Hlavní obsah

Poznejte závodění v Mexiku v nové hře Forza Horizon 5

Foto: Playground Games

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblíbená herní závodní série zařadila pětku a představuje se v dlouho očekávaném novém pokračování – Forza Horizon 5 se přesunula do teplých krajin a přináší závodění na mexických silnicích. To nás inspirovalo k virtuálnímu výletu, ale klasickou recenzi přenechejme specializovaným herním magazínům a podívejme se na hru z pohledu automobilových nadšenců. Jak se v ní jezdí a proč byste to měli zkusit?

Článek

Čekání hráčů závodních her po tříleté pauze konečně skončilo – herní studio Playground Games vypustilo na trh nové pokračování závodní série Forza Horizon. Jak číslovka v názvu napovídá, Forza Horizon 5 je již pátým dílem populární série se zaměřením na arkádovou zábavu za virtuálním volantem. V nejnovějším pokračování se závodění pod značkou smyšleného Festivalu Horizon přesouvá z britských silnic do rozpáleného Mexika a přináší příjemné změny.

Ať žije Mexiko!

A když už jsme zmínili Mexiko, rovnou se na něj podívejme, protože je tou nejdůležitější změnou oproti předchozímu dílu. Zatímco se herní svět čtyřky inspiroval skotským městem Edinburgh a jeho nejbližším okolím, pětka přináší hráčům mexické město Guanajuato a okolní krajinu. Nový herní svět pochopitelně neodpovídá stoprocentně realitě, ale fantazie autorů umožňuje hráčům nahlédnout do centrálního Mexika tak, jak zhruba vypadá.

Foto: Playground Games

V nové Forze Horizon 5 si užijete spoustu aut od klasických amerik po nejnovější hypersporty

Tvůrci ze studia Playground Games říkají, že vývoj každého pokračování začíná osobním průzkumem kouta světa vybraného pro budoucí hru, čímž se dostáváme k tomu, proč zrovna Mexiko. Už od třetího dílu totiž herní komunita volá po Japonsku se silnou automobilovou kulturou, krajinou s horskými průsmyky a spoustou legendárních aut. Vývojáři však rádi experimentují s otevřeným světem s více prostředími a země vycházejícího slunce jim připadá poněkud jednotvárná.

I když se Mexiko skutečně zdá jako zvláštní nápad pro zasazení závodní hry, ve skutečnosti se to povedlo až překvapivě dobře. Jednoduše řečeno – virtuální Mexiko je nejkrásnější a nejlépe zpracovaným prostředním v historii Forzy Horizon a překonává i konkurenční hry. Nejnovější pokračování totiž přináší 11 různých biomů, dynamické počasí, změnu denní doby a čtyři roční období. Jak to funguje? Mezitímco v pralese prší, pouští se prohání písečná bouře a na pobřeží je na počasí na koupání.

Virtuální Mexiko je doslova ohromující, je větší a propracovanější než všechna předchozí prostředí této herní série. Pobřeží mají dovolenkovou atmosféru, poušť zaujme vyprahlou krajinou, kaňon okouzlí westernovým nádechem a to všechno můžete sledovat z vrcholu vulkánu, nejvyššího místa na mapě, kam vystoupáte po prašné cestě z jedné strany, či po klikaté asfaltové okresce ze strany druhé.

V nejnovější Forze si svobodu otevřeného světa konečně užijete, protože tvůrci šli do sebe a po předchozích dvou dílech s minimem zajímavých silnic nám přináší hru, která je technických klikatých silniček doslova plná, a to těch prašných i asfaltových. Kudykoliv jedete, baví vás to, protože jedna zatáčka střídá druhou. A pokud patříte k fanouškům dosahování maximálních rychlostí, široká dálnice napříč celou mapou vám to umožní. Až se nabízí otázka, s čím vším se můžete svézt.

Foto: Playground Games

Už jste někdy závodili v písečné bouři? Tady si to vyzkoušíte

500 aut, pro začátek..

Virtuální vozový park v dnešních dnech čítá přibližně 500 aut a postupně se bude rozšiřovat o další nové kousky, přidávané formou zpoplatněného stahovatelného obsahu (tzv. DLC). Hráče předchozích dvou dílů však čeká mírné zklamání – nová hra v době vydání nabízí jen minimum nových aut, mezi nimiž zaujme zejména Mercedes-AMG One, Toyota GR Supra, Land Rover Defender nebo Ford Bronco. Po zkušenosti s předchozími díly je ale jisté, že si tvůrci schovávají to nejlepší na následující měsíce.

Milujete exkluzivní hypersporty, japonské zadokolky, slavné „rallyové“ čtyřkolky nebo americké muscle cars? Najdete tu všechno a ve velkém počtu – osobně si ve fiktivním Mexiku nejraději užívám staré ameriky, protože tak mi hra přijde nejautentičtější. Se štědrou herní ekonomikou navíc zvládnete vydělat peníze na všechny z nich a následně je zaparkujete v téměř neomezené garáži. Nakupovat auta navíc můžete nejen v autosalonu, ale také v hráčských aukcích, kde je většinou získáte výrazně levněji.

Foto: Playground Games

Nová Toyota GR Supra je jedním z mála nových aut, ta stará samozřejmě nechybí

A samozřejmě tu nechybí ani tuning, avšak oproti předchozím dílům trochu přepracovaný. V nejnovější hře bohužel chybí některé licencované bodykity slavných úpravců z předchozích dílů, ale tvůrci zapracovali na vylepšení toho ostatního. Úpravy motorů nově mění zvuky aut (zvuky jsou nově nahrané), v několika kategoriích se objevily nové možnosti a hráči si konečně mohou změnit lakování brzdových třmenů, protože předchozí výhradně červené neladily k většině laků karoserií.

Nově s realističtější fyzikou

Důležitou novinkou Forzy Horizon 5 je také upravený jízdní model, který je evolucí fyziky předchozích dvou dílů. Ten je povedeným kompromisem mezi arkádou a simulátorem. Lépe řečeno, je arkádou s fyzikou odpovídající realitě – jestliže máte zkušenosti se sportovní jízdou, při řízení zvládnete odhadnout, jak se auto zachová a ono se tak opravdu zachová. Na jízdu v čisté stopě i driftování má vliv stejné řízení, jako má ve skutečném světě.

Foto: Playground Games

Virtuální Mexiko nabízí rozsáhlou mapu, která nabídne jezdění na desítky hodin

Přepracovaný jízdní model lépe pracuje s hmotností a setrvačností aut, což je znát zejména při brzdění. Zároveň při jízdě fungují přenosy hmotnosti odpovídající realitě, takže když se starým supersportem s motorem uprostřed rychle zrychlujete do oblouku, je nedotáčivý, jak se mu při akceleraci odlehčí zatáčející přední kola. Naopak špatně načasované přibrzdění při rychlém průjezdu obloukem může skončit smykem a neplánovaným výletem do mexické zeleně.

Atmosférické, turbodmychadlem i kompresorem přeplňované motory se projevují jinak a velký vliv na jízdní vlastnosti aut mají i úpravy šasi. Typ podvozku ovlivňuje chování a tlumení aut v terénu, a dokonce i přilnavost, kterou dále upravujete typem obutých pneumatik a jejich šířkou. S tuningem se rázem zabavíte na dlouhé hodiny a na každý typ závodů si snadno připravíte několik konkurenceschopných aut.

Foto: Playground Games

Všechna auta jsou zpracována do nejmenších detailů, a to včetně interiérů

Zapomenout nesmím ani na tak drobný detail, jakým je nově zpracovaný kouř od pneumatik, který by se dal krájet. Nechte v zatáčce uklouznout zadek a pořádně na to šlápněte – odměnou vám budou hořící pneumatiky a spousta realisticky vypadajícího kouře. Vizuálním zpracováním se tvůrci opravdu vytáhli a u aut vyjma aktivní aerodynamiky zacházejí i do drobných detailů, jako jsou pohybující se zadní kola u aut zatáčejících všemi čtyřmi.

Novou Forzu Horizon 5 si tak užijí nejen hráči počítačových a konzolových her, ale také automobiloví nadšenci nebo laikové hledající odpočinek po náročném pracovním týdnu. Zaujala vás? Neváhejte a vyzkoušejte ji. Uvidíme se v Mexiku při snaze ovládnout závody, výzvy i příběhy letošního Festivalu Horizon.

Foto: Playground Games

V Mexiku se svezete i opravdovými legendami, jako například tímhle Porsche 911 Carrera RS 2.7

Forza Horizon 5 vyšla 9. listopadu 2021 a je dostupná na platformách Microsoft Windows (PC), Xbox One a Xbox Series X/S. Pokud to chcete jen vyzkoušet, nemusíte nový Horizon kupovat za plnou cenu, ale můžete si jej stáhnout v rámci výhodného předplatného Xbox Game Pass za pár korun.

Reklama

Související témata:
Načítám