Hlavní obsah

Obří Hummer H1 z Emirátů je třikrát větší než originál – Pohání jej hned 4 motory a měří 14 metrů

Foto: Emirates National Auto Museum

Ve Spojených arabských emirátech existuje Hummer H1, který je 3× větší než originál – na délku má 14 metrů a pohání jej hned čtyři naftové motory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V automobilových kruzích se často řeší, jak jsou moderní auta větší a větší díky zvyšujícím se nárokům na vnitřní prostor a celkové pohodlí. Mezigenerační nárůst běžných modelů v řádu několika centimetrů je však nic v porovnání s tímto podivuhodným Hummerem H1 ze Spojených arabských emirátů.

Článek

Je jedno z těch aut obrovské, nebo je ba naopak jedno z nich maličké? Na první pohled to tak nevypadá, ale první odpověď správně. A ačkoliv se u nás v Evropě zvyšuje tlak na postupné zmenšování, zefektivňování a nakonec konečné „umlčení“ spalovacích motorů, prodloužená ruka „ekologické spravedlnosti“ zatím evidentně nedosáhla na Blízký východ…

Tento drobek, který běžně zabírá na silnici hned dva celé pruhy, totiž musí doprovázet eskorta a je přibližně třikrát větší než klasický Hummer H1, kterým je inspirován. Vůz s příznačným názvem „Hummer X3“ nebo také „Největší Hummer na světě“ je doma ve Spojených arabských emirátech obrovskou atrakcí.

Nikoho z nás patrně nepřekvapí, že jde o majetek jednoho z místních šejků – majitelem této kreace je Hamad bin Hamdan Al Nahyan. Je docela dobře možné, že jej znáte pod přezdívkou „Duhový šejk“, kterou si vysloužil poté, co si pořídil hned sedm Mercedesů-Benz třídy S z 80. let – a jak bystří čtenáři správně tuší, každý z nich má jinou barvu duhy a každým z nich tento šejk jezdí v jiný den v týdnu

Má se za to, že tento chlapík vlastní něco přes čtyři stovky dalších vozů, mezi nimi několik SUV, off-roadů, monster trucků a pochopitelně „pár“ exkluzivních supersportů, přičemž jeho celkový majetek se odhaduje na 20 miliard dolarů (tedy asi 500 miliard Kč, počítáme-li dobře nuly na redakční kalkulačce).

Ve sbírce Emirates National Auto Muzea, které patří Al Nahyanovi, se nachází také tento obrovský Jeep Willis:

Al Nahyan mimo jiné provozuje čtyři automobilová muzea rozmístěná různě po Emirátech a návštěvníci do každého z vozů mohou usednout za poplatek 15 dolarů (375 korun). Kromě stovek vozů rozmístěných v muzeu vlastní superluxusní jachtu, flotilu soukromých letounů, nebo dokonce soukromý ostrov, na kterém bývalo jeho jméno vyvedené obřími písmeny.

Nikoho pravděpodobně nepřekvapí, že v jeho osobní sbírce se nachází také jeden originální Hummer H1. A jelikož právě tento původně armádní speciál patří k jeho největším oblíbencům, rozhodl se nechat si na zakázku postavit trojnásobně větší verzi právě ikonické „há-jedničky“. Výsledkem je obří stroj dlouhý 14 metrů, široký 6,6 metru a vysoký téměř rovných 6 metrů.

Zdá se to skoro k neuvěření, ale tento vůz je plně pojízdný – o pohon se starají hned čtyři naftové motory, které vůz rozhýbou až na šokující rychlost… 32 kilometrů v hodině. Pravdou však je, že s obřím vnitřním prostorem jde vlastně o takový pojízdný byt.

Ovšem jde asi o jediný byt na světě s pohonem všech čtyř kol! Uvnitř pak najdeme potřeby běžně přítomné v domácnosti, jako je například toaleta, dřez nebo chladnička na nápoje.

Pro sbírku svých několika set vozů, se kterými se šejk snaží alespoň občas vyjet na silnici, nechal vystavit – a teď si nevymýšlíme – pyramidu, ve které své vozy parkuje a která je nepřetržitě střežena. Kolik asi tak ročně zaplatí za elektřinu?

Reklama

Načítám