Hlavní obsah

Multicary mají za sebou rekordní sraz. Dorazil i Oldřich Kaiser. „Normálně s ní jezdím, je lepší než Lamborghini“

Foto: obec Rančířov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zámečku Příseka v Brtnici na Jihlavsku dnes vznikl nový český rekord. Na jednom místě se setkalo nejvíc multikár v Česku, a to 41. S jednou přijel i herec Oldřich Kaiser, který se s ní objeví v připravované české komedii Zahradník.

Článek

Žádný rekord spjatý s multikárami v ČR dosud neexistoval. Počet multikár se tak dostal do České knihy rekordů. ČTK to dnes řekl Miroslav Marek z pelhřimovské Agentury Dobrý den, jež spravuje databázi českých rekordů.

„Je to opravdu fandovství. Lidé s multikárami v některých případech normálně pracují, někteří si je tuní, mají je nablýskané a je radost se na to podívat. Jak my všichni laici známe zelené multikáry, které leckde jezdí, tak to byl dnes samozřejmě převládající prvek. Ale kromě toho tady byly některé modré, šedé a potom asi tři nebo čtyři takové, že by člověk vůbec neřekl, že je to multikára. Měly jiný tvar. Zřejmě podomácku vyrobená karoserie, která byla původně taková, jak ji všichni známe, a někdo ji předělal,“ řekl Marek.

Hostem akce byl herec Oldřich Kaiser. V nové komedii Zahradník, kterou natočil režisér Jiří Havelka a jež přijde do kin v roce 2024, jezdí s multikárou. Majitelé jiných vozů se s ním na srazu nadšeně fotili. „To je multikára, se kterou jsem jezdil, protože já jsem ji tomu filmu zapůjčil. Já s ní normálně jezdím. Koupil jsem si - už nevím, co to přesně bylo - Mercedes nebo Lamborghini, ale to jsem hned dal pryč a zůstala mi multikára. Nedám na ni dopustit, je to můj miláček,“ řekl s nadsázkou při akci Kaiser.

Sraz multikár se v Muzeu autíček na zámku Příseka odehrál letos poprvé. Příští rok ho chtějí organizátoři zopakovat a věří, že rekord překonají. Novinka to byla i pro zástupce Agentury Dobrý den. „Evidujeme řadu rekordů, které jsou spjaté se srazy malých motocyklů, motorek s přívěsem, také historických tatrovek. Ale multikáry, to bylo poprvé,“ řekl Marek.

Česká kniha rekordů vychází jednou za tři roky. Její sedmé vydání z listopadu 2021 obsahuje 1596 údajů, přes 2200 fotografií a 390 QR kódů s přístupem k videím z rekordních pokusů. Agentura sídlí v Pelhřimově, kde provozuje i Muzeum rekordů a kuriozit.

Reklama

Související témata:
Načítám