Hlavní obsah

Mini začne předělávat původní model na elektromobil

Foto: Mini

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojení klasiky s modernou. Tak by se dal charakterizovat projekt Mini Recharged, se kterým nyní vyrukovala britská automobilka. Zjednodušeně řečeno: přivezete původní Mini a automobilka vám jeho benzinový motor vymění za moderní elektromotor.

Článek

Možná si vzpomenete na čtyři roky starý koncept klasického Mini poháněného elektřinou. Představil se na autosalonu v New Yorku a reakce publika byla podle automobilky tak pozitivní, že výrobce začal přemýšlet, jak zpřístupnit majitelům klasického Mini elektrický pohon. A tahle možnost přichází právě nyní.

Původní zážehový čtyřválec se v klasickém Mini nahradí elektromotorem. Důležité je, že na tuto změnu máte plnou tovární záruku, a co je hlavní, nejde o nevratnou změnu. A to je důležitá informace.

Britský výrobce pod křídly koncernu BMW se dušuje, že na konstrukci vozů jsou provedeny pouze vratné změny, takže až by vás lokálně bezemisní provoz jednoho z nejikoničtějších modelů světa omrzel, můžete si zpátky nechat namontovat spalovací motor. Šéf Mini Bernd Körber k tomu řekl, že s modelem Mini Recharged automobilka propojuje minulost s budoucností.

Pohon zajišťuje elektromotor o výkonu 90 kW. Elektrické Mini v šedesát let starých šatech zvládne zrychlit z nuly na 100 km/h za devět sekund. Dojezd plně nabitých baterií činí přibližně 160 kilometrů a nabíjet půjde zařízením o výkonu až 6,6 kWh. Novinka rovněž dostane typický centrální přístrojový panel. Ten zobrazuje teplotu soustrojí, dojezd nebo rychlost.

Každé Mini je elektrifikováno individuálně a samotná úprava se provádí výhradně ve Velké Británii. Prodejní cenu ovšem automobilka nesdělila. Napište nám do diskuse, zda přeměnu klasického „Miníka“ na elektromobil považujete za svatokrádež, nebo naopak spojení klasiky s modernou!

Reklama

Načítám