Hlavní obsah

Málo známá zajímavost z Jamese Bonda: Hlavního padoucha měl hrát Jan Werich, přeobsadili ho na poslední chvíli. S důvody se svěřil Voskovcovi

Foto: Facebook/Bond in Motion Prague

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmy o Jamesi Bondovi mají řadu fanoušků z mnoha důvodů. My jako nadšenci do aut například oceňujeme fantazii tvůrců při využití různých vozidel, někomu se líbí akční scény, jinému specifický humor a někomu třeba mužnost hlavní postavy.

Článek

Bondovky každopádně představují fenomén, který má úspěch po celém světě. Věděli jste ale, že v jednom ze snímků měl hrát roli Bondova úhlavního nepřítele legendární český herec Jan Werich?

Šlo o film Žiješ jenom dvakrát (You Only Live Twice), jehož natáčení probíhalo od července 1966 do března 1967. Werich měl ztvárnit postavu jménem Ernst Stavro Blofeld, hlavního padoucha a úhlavního soupeře agenta 007. Dokonce i zahájil natáčení, jenže nakonec byl nahrazen anglickým hercem Donaldem Pleasencem.

Důvod výměny Werich v korespondenci prozradil svému příteli a parťákovi Jiřímu Voskovcovi. Začněme ale vzpomínkou na to, jak všechno začalo.

„To je tak. Ozval se z čistého nebe hlas pana Salzmanna (ve skutečnosti se jmenuje Salzman, Harry Saltzman - pozn. red.), Brita, takto poslední dobou producenta Jamese Bonda, jestli prý jsem volný, že by mě nutně potřeboval na šest týdnů do filmu po boku přítele 007. A hned a teď a okamžitě,“ napsal Werich Voskovcovi 1. října 1966.

Foto: Facebook/Bond in Motion Prague

Jan Werich při natáčení bondovky Žiješ jenom dvakrát.

„Věc má ovšem háček. Jak víš, James Bond není zadobře se SMRT ŠPIONOM (smersh) a to je komplikace. Rozhodl jsem se, že bude-li role a) pěkná, b) nikoli aktivně proti Našemu Bratru – the hell with him, c) dobře fundovaná, tak že to mrsknu. Já bych se totiž posral radostí být jednou z postav těch pohádek IanaBoženyNěmceFlemminga.“

Nakonec se mu přání splnilo a ještě v říjnu 1966 odletěl do Londýna. Na konci listopadu se ale Werich vrátil zpět do Československa. „Já se nepohodl s produkcí, neb chtěli, abych dělal monstrum. Tak si vzali jinýho, ale zaplatili, co podepsali,“ napsal Voskovcovi.

Štábu se tak Jan Werich zřejmě zdál být příliš „lidským“, proto nakonec sáhl po jiném herci. Česká hvězda přitom ve filmu alespoň částečně zůstala, respektive její vlasy, které jsou vidět v jednom záběru.

Voskovec svého přítele, jak se sluší, podpořil. „Ať už kdokoli byl proti tomu, abys tu roli dělal, byl vůl. Tvé pojetí mělo logiku a fištrón. Viděl jsem krásnou fotku tebe v roli, reprodukovanou spolu s chytrým tvým interviewem v Daily Mail. Vypadals skvostně. To ti přísahám co fan of James Bond's pohádek, jak správně je nazýváš,“ napsal Werichovi.

„Donald Plaisence (správně Pleasence - pozn. red.), kterého znám, je moc dobrej herec – ale v tomto případě jaksi obviózní cast na tu roli. Obsadit ji tebou byl daleko imaginativnější nápad. Buchví, kdo to zobyčejnil. Nejabsurdnější je, že ty ses o to neucházel, že přišli za tebou!“ přidal.

Otázkou je, jestli by Werich skutečně roli zvládl natočit, v té době měl jisté zdravotní problémy. Každopádně dnes je (ne)účast Jana Wericha v bondovce zajímavou kuriozitou.

Jestli vás filmy o agentovi 007 baví, pak možná víte, že v Praze právě probíhá výstava Bond in Motion, která nabízí řadu zajímavostí spojených právě s bondovkami.

Reklama

Načítám