Hlavní obsah

„Létající Skot“ Jackie Stewart si vyzávodil tři mistrovské tituly a bojoval i za bezpečnost F1. Podívejte se na skvělý dokument

Foto: F1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavný závodník F1 sir Jackie Stewart letos oslaví 85 let a jeho kariéru korunovanou třemi mistrovskými tituly si můžete zrekapitulovat ve skvělém dokumentu právě uváděném na platformě Stream.

Článek

Malému Jackiemu to ve škole moc nešlo, protože měl dyslexii, o to víc toužil prosadit se v automobilových závodech. Na závodní trati mu to šlo o poznání lépe, rychle si vysloužil přiléhavou přezdívku „Létající Skot“, protože… ehm, se narodil ve Skotsku a po trati létal s větrem o závod – to ostatně potvrzují jeho tři mistrovské tituly (1969, 1971 a 1973).

V nejvyšší závodní lize se za volantem monopostu BRM uvedl ve své první sezoně 1965 hned třetím místem celkově, dařilo se mu i Matrou (s níž získal první titul), ale období největší slávy přišlo až s Tyrellem, se kterým získal další dva tituly, než se v roce 1973 z vlastní vůle rozhodl pověsit závodnickou helmu na hřebík.

Přitom závodil v dobách, kdy sex byl bezpečný a závody nebezpečné, takže přišel za svou závodní kariéru o řadu blízkých přátel a hned v druhé sezoně ošklivě havaroval i on sám. O to víc se potom zasazoval o bezpečnost při závodech – nutil organizátory ke zlepšování bariér kolem trati a zdravotnického vybavení a přesvědčoval ostatní piloty o výhodách integrální helmy.

Přesto jeho kariéru předčasně uzavřela tragická nehoda – i když ne jeho. Místo kulatých 100 velkých cen jich nakonec odjel pouze 99. Pokud se chcete dozvědět, co se přesně přihodilo, a zjistit víc detailů o jeho bohatém životě a veleúspěšné závodnické kariéře, pusťte si exkluzivní dokument právě uváděný na platformě STREAM.

Související témata:
Načítám