Hlavní obsah

Za přeškrtnutí loga EU na registrační značce zákaz řízení

Foto: Ministerstvo dopravy

Registrační značky - ilustrační obrázek

Jakkoliv možná s fungováním a samotnou podstatou Evropské unie nesouhlasíte, nesmíte si na registrační značce přeškrtnout její symbol hvězdného kruhu. Pokud to totiž uděláte, bude vaše vozidlo policisty hodnoceno jako bez registrační značky, což může vést až k zákazu řízení.

Článek

Ačkoliv v České republice platí, že právo na vyjádření politického názoru má každý, už neplatí, že tak může dělat, jakkoliv uzná za vhodné. Právě úprava registrační značky přelepením symbolu EU patří mezi ty projevy, které jsou nezákonné. Registrační značka má totiž zákonem přesně definovanou podobu. Pokud ji někdo svévolně změní, dopouští se vlastně porušení zákona a taková značka je v tu chvíli neplatná. Proto je ze strany úřadů a policie na takto upravenou registrační značku pohlíženo stejně, jako kdyby na v rámečku na autě žádná nebyla. A za to řidiči hrozí zákaz řízení od šesti měsíců až do jednoho roku.

Registračním značkám se věnuje zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, který uvádí, že přestupku se dopustíme tím, že řídíme vozidlo, jehož tabulka registrační značky je zakryta, nečitelná nebo upravena či umístěna tak, že je znemožněna nebo podstatně ztížena její čitelnost. V případě přeškrtnutí loga EU se jedná o upravení, proto mají k případné pokutě a odebrání řidičského průkazu policisté plné právo. Sami ale přiznávají, že podobný přestupek řeší spíše domluvou. Vysvětlují řidičům například to, že registrační značka je v konečném důsledku stále majetkem státu a i proto s ním nemůžou nakládat, jak uznají za vhodné.

Zajímavé je, že samolepky na přeškrtnutí znaku EU dokonce jednu dobu dávala k dispozici jedna z politických stran na svém e-shopu. Po velké kritice naštěstí tento produkt stáhla. Vždyť kdo jiný než politici by měl dodržovat zákony a zároveň k tomu dodržování vést i občany? To už je ale na jinou debatu. Naše rada tedy zní. Registrační značky mějte na autě vždy čitelné a ve stavu, jak je upravuje zákon. Vyhnete se tak úplně zbytečným či případným pokutám nebo zákazům řízení.

Reklama

Načítám