Hlavní obsah

Za měsíc si budeme moci koupit elektronickou dálniční známku

Foto: Profimedia
Aktualizováno

Pamatujete, jak loni v září s velkou slávou tehdejší ministr dopravy Kremlík představoval elektronické dálniční známky? A od té doby o nich nebylo ani vidu ani slechu, tedy když pomineme humbuk okolo předraženého e-shopu. Jeden by tak snadno získal pocit, že celý projekt usnul a v tichosti se odsune. Je tu přece covid, tak to všichni pochopí a nikdo se zlobit nebude. Ale světe div se, odsunutí se nechystá a Česko tak v příštím roce se zpožděním konečně vstoupí do 21. století a dá sbohem nalepování papírových kupónů.

Článek

Možná v to, kvůli dlouhé odmlce i problémech s cenou e-shopu, doufal už jen málokdo. Ale neskutečné se stalo pravdou. Elektronické dálniční známky začnou skutečně v Česku platit již od příštího roku, tak jak bylo slibováno. Což je pro řidiče dobrá zpráva hned z několika důvodů.

Tak zaprvé, odpadne otravné nalepování a slepování nálepek z čelního skla. Každý, kdo to někdy dělal, ví, že dostat známku z okna bez toho, aby by po sobě zanechala stopy, je občas nadlidský úkol. Navíc nalepovací známka sklo zbytečně hyzdí, jsme přece ve 21. století.

Další, o dost větší výhodou elektronických známek je, že jejich platnost nebude vždy jen do konce kalendářního roku, ale na 365 dní. Pokud si tedy pořídíte nové auto a s ním i novou dálniční známku v dubnu, nebude vám platit jen do konce prosince (resp. ledna dalšího roku), ale opět do dubna. A to je fér.

Foto: Jakub Deml

Zaplacení poplatku za dálnici budou kontrolovat policisté a pracovníci Celní správy ze svých vozů

A další výhodou je, že pro koupi známky nebudete muset opustit teplo domova a nestane se vám, že by ji například na benzince, kam se pro ni na poslední chvíli vydáte, měli vyprodanou. Novou známku si pořídíte jednoduše přes e-shop a samotný nákup nezabere víc než tři minuty času. Navíc vás při nákupu systém automaticky vyzve k uvedení e-mailové adresy či mobilního telefonu, aby vám konec platnosti digitálního kupónu mohl včas připomenout. Pro technicky méně zdatné jedince bude ale samozřejmě možné známku pořídit i v kamenných prodejnách a na vybraných čerpacích stanicích, jako tomu bylo dosud.

My za tuto „vstupenku do budoucnosti” ministerstvu dopravy mnohokrát děkujeme. Však jsme spolu s několika dalšími státy byli v současnosti v Evropě již spíše výjimkou. Nejen, že elektronické dálniční známky již několik let používají například na Slovensku či v Maďarsku, nalepovat plakety na sklo už nemusejí řidiči dokonce ani v Bulharsku, Rumunsku či Moldávii.

A jak vůbec bude systém fungovat? Při nákupu známky jednoduše vyberete druh elektronické dálniční známky, vyplníte stát registrace a SPZ vozidla, vyberete počátek platnosti, případně uplatníte nárok na eko cenu (vozidla na zemní plyn nebo biometan), zaplatíte a jezdíte. Kontrolu pak bude v provozu zajišťovat Policie ČR a Celní správa. Budou k tomu využívat kamery ve vozidlech nebo na kontrolních branách.

Ceny známek se na příští rok i přes digitalizaci nemění. Za roční kupón pro osobní automobil tak zaplatíte 1 500 Kč, za měsíční známku 440 Kč a za známku na deset dní 310 Kč. Cenové zvýhodnění navíc čeká na majitele vozů s pohonem na zemní plyn nebo biometan. Zcela oproštěna od placení dálničních poplatků jsou pak vozidla s pohonem na elektrickou energii, vodík nebo v kombinaci s jiným palivem (pokud hodnota CO2 nepřekročí 50 g/km), dále historická vozidla vybavená zvláštní registrační značkou, vozidla přepravující osoby, které jsou držitelem průkazu ZTP nebo ZTP/P, vozidla provozovaná domovy pro osoby se zdravotním postižením, pokud slouží k přepravě těchto osob, a dále také vozidla sloužící k přepravě nezaopatřených dětí, které jsou léčeny se zhoubným nádorovým onemocněním nebo hemoblastózou.

Foto: edalnice.cz

Ceny za dálniční známky se pro rok 2021 nemění

Elektronické dálniční známky začnou v Česku platit od 1. ledna 2021. Zakoupit si je budete moci již od začátku letošního prosince. Do konce ledna pak můžete po tuzemských dálnicích legálně jezdit ještě s letošní papírovou známkou.

Reklama

Načítám