Hlavní obsah

Za 81 km/h zaplatí finský hokejista 3,1 milionu korun

Foto: wikimedia.org

Maximální povolená rychlost – ilustrační obrázek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obránce Buffala Sabres jel se svým terénním autem Mercedes rychlostí 81 km/h v úseku, kde je maximální rychlost omezena na 40 km/h. A dostal za to pokutu ve výši 120 tisíc eur, tedy cca 3,1 milionu korun. To je rekord ve Finsku, ale ne v Evropě. Ve Švýcarsku totiž měla padnout pokuta ještě trojnásobně vyšší…

Článek

Když jel finský hokejista Rasmus Ristolainen po svém rodném městě Turku, nejspíš si asi ani neuvědomil, že jede nějak rychle. Ostatně rychlost 81 km/h není žádné drama ani ve Fabii, natož v úplně novém, velkém a luxusním Mercedesu. Jenže v daném úseku byla čtyřicítka a policisté byli naprosto nekompromisní. A protože se ve Finsku vypočítává výše pokuty podle příjmu dotyčného a Ristolainen má v NHL smlouvu na 5,4 milionu dolarů (cca 125 milionů korun) ročně, bylo jasné, že levné to mít nebude…

Foto: Buffalo Sabres

Rasmus Ristolainen hraje obránce v hokejovém týmu Buffalo Sabres

Nicméně částka ve výši 3,1 milionu korun nám přijde jako pořádná pálka, a to i přes fakt, že hokejista udělal přestupek za bílého dne a v plném provozu. Nebo to vnímáte jinak? Čtyřiadvacetiletému hráči navíc hrozí, že za svůj přestupek přijde ještě na tři měsíce o řidičák…

Jenže pozor, i takhle vysoká pokuta je pořád nic ve srovnání s tím, co měl v roce 2010 zaplatit řidič sportovního Mercedesu SLS AMG, kterého na dálnici A12 u Bernu vyhmátl policejní radar při rychlosti 293 km/h!

Sedmatřicetiletý Švéd prý moc dobře věděl, že většina stacionárních radarů funguje jen do rychlosti 220 km/h, a tak se nebál podržet plyn až na podlaze. Jenže měl smůlu, na tomhle místě už byl nový radar, který ho dokázal změřit, a policisté ho zastavili ještě dřív, než dojel do Francie, kam měl prý namířeno. A protože se ve Švýcarsku, stejně jako ve Finsku, vypočítává výše pokuty podle ročního příjmu, měla mu být vyměřena pokuta ve výši 1,02 milionu švýcarských franků, tedy 780 tisíc eur dle aktuálního kurzu, nebo-li 19 milionů korun. Slušné, že?

Nejnižší pokuty v Evropě za rychlost dostanete nikoliv v zemích bývalého východního bloku, ale v jisté ostrovní zemi, kde je jinak velmi draho. Ano, bavíme se o Islandu. Levně vás ale překročení rychlosti o 50 km/h přijde třeba i v Polsku nebo v Černé hoře. Pokud si chcete vyzkoušet maximální rychlost svého vozu, nezbývá než doporučit Německo a některé z jeho dálnic s neomezenou rychlostí.

V ČR vám za překročení rychlosti o 50 km/h a více hrozí pokuta ve výši 5 až 10 tisíc Kč. Byli byste pro, aby se taky výše pokuty počítala podle příjmů hříšného řidiče? HLASUJTE!

Byli byste pro, aby se výše pokuty za dopravní přestupek vypočítávala podle výše ročního příjmu?
Ano
74,2 %
Ne
25,8 %
Celkem hlasovalo 6652 čtenářů.
Související témata:
Načítám