Hlavní obsah

Vyberte si dobře spojovací materiál, ušetříte čas i peníze

Foto: KANBAN servis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patříte mezi vášnivé kutily, kteří dlouho dopředu přemýšlí o tom, jak co nejlépe vyrobit stůl, plot nebo jednoduchou poličku? Dopředu plánujete, jakou barvu použijete, jaké dřevo koupíte, jak výrobek bude vysoký, kolik toho unese a další důležité věci. Na šrouby, vruty, matice – tedy spojovací materiál - se avšak velmi často zapomíná.

Článek

Vše se řeší pak na poslední chvíli. A to je chyba. Přicházíme zbytečně o čas a ztrácíme nervy. Známe to asi všichni. Máme nařezáno, plány jsou hotovy a začne proces nekonečného hledání. V bedně na nářadí se nám povalují desítky šroubků a vrutů, které mají rozdílnou délku, hlavu i tvar. A co teď? Poradíme vám, jak se tomuto stavu do budoucna vyhnout. Po přečtení článku budete těmi pravými odborníky na rozebíratelné spoje.

Šrouby a vruty

Oba vám poslouží ke stabilnímu spojení dvou materiálů. Liší se podle způsobu spojení. Šroub potřebuje vždy buď matici nebo otvor se závitem, zatímco vrut se dokáže zavrtat přímo do materiálu. Stále vám to není jasné? Nevadí. Podívejte se na stránky české společnosti Kanban servis, která působí nejen v České republice, ale i na Slovensku a v Polsku. Všechny výrobky si zde můžete prohlédnout ze všech úhlů. Stačí, když kliknete na ikonku 3D, a požadovaný vrut či šroub se vám již zobrazí. Kliknutí myší a potažením zahájíte prohlídku.

Foto: KANBAN servis

Základní rozdíl mezi šroubem a vrutem je v jejich spojení s materiálem

Není hlava jako hlava

Musíte dopředu vědět, zda budete chtít mít hlavu zapuštěnou, nebo zda bude vyčnívat. Pokud budete sestavovat dřevo k sobě, například při výrobě nábytku, tak doporučujeme, aby byla hlava zavrtaná celá. Naopak pokud budete spojovat dva kusy pro větší stabilitu úhelníkem, tak je potřeba zvolit šroub nebo vrut, který není určený k zapuštění. Tvar hlavy mají zápustné šrouby a vruty stejný, liší se jen velikostí. Některé mají horní plochu vypouklou, také proto se jim říká čočkovité. Pokud potřebujete mít hlavu zapuštěnou, zvolit můžete také hlavu cylindrickou. Ta však vyžaduje předvrtání. Rozmanitější jsou pak hlavy šroubů a vrutů, které vyčnívají. Výhodou je, že utahovat je nemusíte pouze šroubovákem či bitem, ale například i klíčem, pokud utahujete čtyřhrannou nebo šestihrannou hlavu. Tvary jsou také různé – válcovité, půlkulaté nebo talířové.

Vložky i do dřeva

Kromě vrutů a šroubů můžete si na e-shopu prohlédnout i vložky pro šroubování rozebíratelného spojení. Koupit si můžete závrtnou kuželovou matici s límcem nebo závitovou vložku samořeznou, která je k dispozici buď s částečným nebo celým vnitřním závitem. Na e-shopu si můžete všechny druhy opět v 3D prohlédnout.

Foto: KANBAN servis

Vrut do dřeva je nejběžnějším spojovacím materiálem, který používá každý kutil i řemeslník

Být v obraze se vyplatí

Chcete být informováni o novinkách a dalších tipech? Není nic jednoduššího, než se přihlásit k odběru newsletteru společnosti Kanban servis. Žádní produkt ani novinka vám pak neunikne.

Načítám