Hlavní obsah

Volkswagen představuje své první noční vidění…

Foto: Archiv Garáž.cz

Nový Volkswagen Touareg bude první auto značky, které nabídne termokameru a systém nočního vidění. Nyní Volkswagen odhaluje, jak jeho systém funguje. Osoby a zvěř dokáže zachytit na vzdálenost 130 metrů.

Článek

Tento systém funguje na základě infračervené kamery, která dokáže zachytit záření z živých osob a zvěře. Když se tak stane, na displeji bude řidič informován, ať už přímo označením živého organismu, anebo jiným druhem varování. Takovýto systém snižuje riziko zranění osob, zvěře a poškození vozu.

Kamera dokáže zachytit chodce, cyklisty či větší zvěř na vzdálenost od 10 do 130 metrů. Řidič je na ně upozorněn na digitálním přístrojovém štítu, tedy pokud se nacházejí přímo v trajektorii vozu. Pokud jsou jen okolo, displej je na černobílém obraze kamery označí žlutě. Pokud se začnou příbližovat k trajektorii vozu, budou označeni červeně. I když zrovna nemáte na digitálním přístrojovém štítu zapnutou kameru nočního vidění, v případě detekování nebezpečí se tento systém automaticky spustí. Stane se tak v případě, že jedete více než 50 km/h. Pokud jedete méně, upozorní vás na nebezpečí pouze kontrolka, případně zvuková výstraha. Zároveň se natlakuje brzdový systém pro co nejkratší zastavení v případě nutnosti.

Díky systému IQ-Light, tedy inteligentím adaptivním diodovým světlometům, bude detekovaná živá bytost v rychlostech nad 60 km/h okamžitě osvětlena světelným kuželem, aby řidič přesně věděl, kde se možné nebezpečí nachází. Díky tomu může být zabráněno vážným nehodám.

Reklama

Načítám