Hlavní obsah

Velká cena Monaka málem skončila děsivou nehodou

Foto: Crash.Net

Sergio Pérez málem srazil dva traťové komisaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední věc, kterou chcete jako traťový komisař nebo jezdec při závodech F1 zažít, je dopravní nehoda. Obzvlášť maršálové jsou u závodů hlavně proto, aby dohlíželi na pořádek, na hladký průběh závodu a pokud možno se postarali o to, aby nevznikla žádná zbytečná nehoda. Ovšem komisaři během Velké ceny Monaka udělali přesný opak.

Článek

Velká cena Monaka patří k divácky nejoblíbenějším z celé série Grand Prix F1. Sledovat všechny ty monoposty v úzkých monackých ulicích, když pak je za nimi vidět azurové moře a zakotvené jachty milionářů z celého světa, je fantastickou podívanou. Má to ale háček. Trať je právě kvůli těm úzkým uličkám extrémně nebezpečná. Stačí malá nehoda a na trať musí okamžitě vyrazit safety car a často se také stává, že bývá závod pozastaven.

Nehoda stála za děsivě vyhlížející situací, kterou si můžete prohlédnout ve videu níže. V devátém kole se střetl Charles Leclerc s Nickem Hülkenbergem. A protože měl po nehodě Leclerc poškozenou pneumatiku a na trati zůstalo hodně kusů z monopostů, musel vyrazit safety car, aby zklidnil závodní pole a bezpečně je vedl do té doby, než se o trať postarají maršálové. Velká část startovního pole chtěla klid před další závodní bouří využít k tomu, aby zajela do boxů. Byl mezi nimi i Sergio Pérez, který se ale málem stal účastníkem ošklivé nehody.

Do cesty mu totiž naprosto nečekaně vběhli dva traťoví komisaři. Stalo se tak v místě původní nehody, která omezila závod, přičemž oba měli na starost úklid zbytků havarovaných monopostů. Jak je napadlo přeběhnout závodní trať, když museli slyšet blížící se monopost? To se naprosto příčí pochopení. Navíc už ho museli i vidět, vždyť na trať vběhli opravdu přímo před něj! Nutno říct, že pilot týmu Racing Point zareagoval naprosto profesionálně a ani jednoho nesrazil. Chudák byl ale z celé situace dost vyděšený a okamžitě se do vysílačky týmu ptal, jestli jsou oba v pořádku a hlásil, že je málem srazil.

Pérez pak deníku The Guardian řekl: „Během cesty do boxů za safety carem jsem málem srazil dva traťové maršály, kteří mi vběhli do cesty. Musel jsem hodně brzdit a oba měli velké štěstí, že jsem se jim vyhnul. Obvykle jsou tito lidé opravdovými profesionály. Jsem rád, že se nic nestalo a můžeme se všichni vrátit ke svým rodinám.“ I tak ale prý Pérez podá podnět k Mezinárodní automobilové federaci, aby celou situaci prošetřila a zjistila, proč se ti dva motali na závodní trati. Nejspíš je čeká nějaká pokuta nebo vyhazov. Možná si totiž neuvědomili, že neohrozili jen jezdce, ale také sami sebe. Střet s rozjetým monopostem by pro ně rozhodně nedopadl dobře.

Reklama

Související témata:
Načítám