Hlavní obsah

Varování před nebezpečným autem. Může ublížit hlavně dětem

Foto: Mattel

Barbie Dream Camper

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svolávacích akcí je velká spousta. Většinou se týkají reálných aut, jejichž případné problémy mohou být i zdraví nebezpečné. Ale ačkoliv byste si to možná nemysleli, i svět autíček pro děti může být zatraceně nebezpečný. Jedno, to s růžovým lakováním a motivem Barbie, musí zpět k výrobci.

Článek

Svolávací akce a problémy s nimi spojené jsou různé. Jedny se týkají bezpečnostních pásů, jiné airbagů nebo uchycení vaků na lyže. Ano, i o tom jsme vás informovali a níže si tuhle malou a lehce úsměvnou kauzu značky Porsche můžete připomenout. Ovšem tentokrát vám povíme o růžovém elektromobilu, po kterém musí šílet všechny slečny zhruba do 13 let věku. Jde o Barbie Dream Camper, který byl sice inspirován slavnou hračkou, ale ve větším balení uveze až dvě děti.

O pohon se starají baterie a autíčko se ovládá malým plynovým pedálem. Poté, co dítko nohu z plynového pedálu sundá, mělo by auto začít zpomalovat až zastaví úplně. Jenomže společnost Fisher-Price, která autíčko vyrábí, obdržela jen za posledních několik měsíců 17 stížností na to, že Barbie vůz jezdí i sám, a to i poté, co dítě sundá nohu z plynového pedálu. Zatím se tedy naštěstí nikomu nic nestalo, ale umíme si představit, jak takové samo jedoucí auto dokáže dítě vystrašit, a to následně v panice udělá nějakou hloupost.

Fisher-Price se proto rozhodl, že všechna již prodaná autíčka svolá do svých prodejen, kde budou bezplatně zkontrolována a v případě potřeby bude doporučena oprava. Má to ale háček. V prodejnách jsou pracovníci schopni autíčko zkontrolovat, jestli je v pořádku. Pokud ne, budou se muset rodiče malých řidičů, v tomto případě spíše řidiček, sebrat a odjet s ním do autorizovaného servisního střediska Power Wheels, které spadá pod společnost Mattel a sídlí v americkém Ridgelandu. A to se ta oprava nakonec prodraží i samotným rodičům – náklady na dopravu jim totiž nikdo neuhradí.

Je tedy dost možné, že se tahle hračka v hodnotě 400 eur, tedy asi 10 tisíc Kč, přestane úplně prodávat, a to pro nedostatek zájmu ze strany zákazníků. Kdo by chtěl tyhle peníze utratit za něco, co možná nefunguje, když je na trhu velká spousta super elektrických aut pro děti přímo od samotných automobilek? Například Mercedes nedávno v Americe otevřel malý showroom čistě jen pro děti; pokud by to bylo na nás, prckům bychom raději pořídili zmenšeninu Mercedesu třídy G než přeslazené růžové autíčko od Mattela. Nicméně šikovnější tatínkové se nakonec mohou pokusit o opravu sami. K opravě porouchaného Barbie auta stačí jen vyměnit nebo seřídit plynový pedál a plynový spínač, tedy nic složitého.

Reklama

Související témata:
Barbie
Načítám