Hlavní obsah

V Praze je k vidění formule 1! Kdo a proč ji přivezl?

Foto: Zlatý volant

Všichni si mohli oddechnout, monopost týmu Haas je konečně na svém místě

Když se konečně formule 1 americké stáje Haas usadila na svém místě, spoustě lidem odlehlo. Monopost VF-16, se kterým se Romain Grosjean společně s Estabenem Gutiérrezem zúčastnili seriálu F1 v roce 2016, bude jednou z hlavních hvězd slavnostního vyhlášení 42. ročníku tradiční motoristické ankety Zlatý volant.

Článek

Bývalá továrna Pragovka v pražských Vysočanech se z úterka na středu proměnila k nepoznání, stává se z ní prostor pro slavnostní vyhlášení motoristické ankety Zlatý volant, která každoročně oceňuje nejlepší motoristické sportovce. Kromě monopostu F1 stáje Haas budou k vidění i další zajímavé stroje, například Tatra 815 Fat Boy Martina Kolomého, KTM X-BOW GT4, Škoda Fabia R5 nebo i studentské elektroformule. Raritou pak bude formule Tatra 607/2 z roku 1950, která ve své době splňovala parametry pro to, aby mohla závodit v F1. Kvůli tehdejšímu režimu však závodila vždy pouze v Československu.

Foto: Zlatý volant

KTM X-Bow GT-4 patří českému týmu RTR

Ale nebude to jen o exponátech, Zlatý volant přivítá i čtyři slavné zahraniční jezdce, vyhlášení se totiž zúčastní bývalý pilot formule 1 Ralf Schumacher, legenda MotoGP Alex Barros, úřadující mistr světa cestovních vozů Gabriele Taquini nebo mistr Evropy v závodech tahačů Jochen Hahn.

„Na místě budou nejen závodníci, ale i desítky vzácných exponátů aut a motorek,“ říká Hugo Trkal z pořádající agentury. „Formule 1 bude jistě patřit ke klíčovým exponátům, ale zajímavá bude nepochybně i Dallara Chevrolet V8, ve které závodil coby první český závodník Tomáš Enge v americké sérii Indycar, premiéru si pak při akci odbude facelift Audi R8 GT3 pro rok 2019, ve které se představí český závodník Filip Salaquarda na závodech ADAC GT Masters na okruhu v Mostě.“

Právě monopost formule 1, který je mimochodem výstavním kusem, byl pro pořadatele noční můrou. Aby ho dostali na místo, potřebovali k tomu speciální jeřáb, vysokozdvižný vozík a moře trpělivosti. „Naštěstí je efjednička naistalována na speciálním pódiu, takže manipulace tak byla snazší. Měli jsme z toho všichni trochu obavy, ostatní auta se totiž dostala na místo po ose,“ doplňuje Hugo Trkal. A pak dodává, že monopost zapůjčilo zastoupení společnosti Haas speciálně pro tuto akci.

Lístky na galavečer jsou stále v prodeji na webu www.zlatyvolant.cz, ceremoniál, který ocení nejlepší české motoristické sportovce a počiny, startuje dnes od 19 hodin.

Reklama

Načítám