Hlavní obsah

V dálničních tunelech se začne jezdit rychleji. To je vtip?

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitelství silnic a dálnic chce ve všech dálničních tunelech zvýšit maximální povolenou rychlost ze současných 80 km/h na 100 km/h. S informací přišel web Českého rozhlasu irozhlas.cz. První má být tunel Valík.

Článek

Nestává se často, že by se maximální povolená rychlost někde v Česku zvyšovala. Nicméně v tomto případě jde jen o splnění starších slibů. Ostatně již při vybudování tunelu Valík se hovořilo o tom, že by se měla rychlost v něm zvýšit a nyní po více než 10 letech se tak konečně děje. Z 80 km/h se maximální povolená rychlost zvýší na 100 km/h. Stát by se tak mohlo už od listopadu. Zbývající tunely by měly podle informací Českého rozhlasu následovat.

Nečekejte však, že půjde o pouhou změnu značení. Silničáři musejí kupříkladu upravit také osvětlení uvnitř tunelu, jednat o všech úpravách chtějí s hasiči a policisty.  „Je třeba změnit vnitřní provozní předpisy a provést rekonstrukci systému dopravního značení, včetně přepočtu a revitalizace osvětlení na vyšší rychlost,“ popsal mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl v rozhovoru s Radiožurnalem. Tyto úpravy však mají stát závratných 150 milionů korun.

„Chceme přivést všechny ostatní dálniční tunely, které jsou v České republice velmi moderní, k vyšším rychlostem,“ popsal Rýdl. Policisté se ovšem obávají zvýšeného rizika nehod, vyšší povolenou rychlost tak musí schválit Ministerstvo dopravy. Přitom v západních zemích je 100 km/h v tunelu běžnou praxí.

Reklama

Načítám