Hlavní obsah

Už jste někdy v Anglii jeli v protisměru? Britům se to stává

Foto: Archiv Garáž.cz

Nechce se vám na dovolené na britských ostrovech půjčovat auto, protože se bojíte, že nevědomky přejedete do pravého pruhu a zaděláte si na problém? Možná vás ani nenapadlo, že domorodci mají stejný strach z ježdění po zbytku Evropy.

Článek

Předem bychom vás chtěli trochu motivovat a potvrdit vám, že na ježdění v Anglii vážně není nic zlověstného. Na volant na druhé straně auta si zvyknete rychle, protože pedály i řazení obráceně nejsou a co se týká jízdy v levém pruhu a tomu odpovídajícímu řazení se na křižovatkách a v Anglii velmi oblíbených kruháčích, většinou stačí prvních pár kilometrů sledovat provoz kolem sebe a následovat ty ostatní. Ježdění ve věčně ucpaném Londýně je samozřejmě trochu náročnější, ale na dálnicích se otrkáte rychle a na "venkově" budete mít díky menšímu provozu víc času i prostoru na rozkoukání. Určitě se toho nebojte.

Foto: Archiv Garáž.cz

Největší obava logicky plyne z toho, že se člověk během jízdy zamyslí a aniž by si to uvědomil, vrátí se na opuštěné silnici do "svého" pravého pruhu, aby ho pak někde překvapil domorodec jedoucí v "protisměru". Takovou situaci nelze úplně vyloučit, ale je dobré vědět, že totéž se v zahraničí ročně stane až 200 tisícům Britů, kteří se naopak neúmyslně přesunou do pruhu levého. Podle průzkumu pojišťovací společnosti Churchill až 20 tisících takových řidičů jen o vlásek unikne karambolu, nebo alespoň drobnému ťukanci. Většinou jde ale skutečně o nepozornost nebo o samovolný návrat starých zvyků. Takže co z toho plyne? Ježdění u našich britských sousedů se nemusíte bát, ale rozhodně musíte být pořád ve střehu. Za občasné zmatení smyslů vám nikdo hlavu neutrhne, ale až se budete po pověstných venkovských okrskách řítit ve stylu ostrovních rallyových veteránů, raději si buďte vždy jistí, že jedete po té správné straně.

Reklama

Načítám