Hlavní obsah

Toyota stylově slaví 50. narozeniny modelu Hilux

Foto: Toyota

Toyota Hilux Invincible 50

Pokud se poohlížíte po stylovém, léty prověřeném a skvěle funkčním pickupu, který je vyhledávaný jak za polních podmínek v armádě, tak v běžném provozu na ulici, inspirací a odpovědí vám může být Toyota Hilux. Její výhoda je v tom, že dokáže být jak zcela nenápadná a odveze vás i do města na nákup, tak extrémní, kdy ji nerozhodí ani náročný terén a bláto. A teď slaví 50. narozeniny.

Článek

Původní návrh Hiluxu vznikl už v roce 1968 a podle něj byl postaven první pickup této japonské značky. Nejdříve šlo ale jen o čistě pracovní nástroj, který postrádal jakékoliv jiné než funkční vlastnosti. Toyota ale rychle přišla na to, že to nebyl úplně dobrý tah a raději Hilux přepracovala tak, aby oslovila co nejširší spektrum zákazníků. A povedlo se.

Nejvíce pozornosti na sebe Hilux upoutal díky pořadu Top Gear, kde prošel absolutně brutálním testem odolnosti. Jeremy Clarkson si se svými kumpány užíval pokusy o totální destrukci auta, leč bez úspěchu. Ačkoliv Hilux vymáchali v mořské vodě, naráželi do něj demoliční koulí, zvrhli na něj karavan a nakonec ho i zapálili, auto po krátké a jednoduché opravě nastartovalo.

Oslavy jako vzpomínka film

V rámci oslav 50. narozenin tohoto modelu představila japonská značka limitovanou edici Toyota Hilux Invincible 50. Edice 50 kusů vychází z osmé generace pickupu a Toyota na ní spolupracovala s firmou Arctic Trucks. Ta se postarala o zvýšení světlé výšky o 40 mm vpředu a o 20 mm vzadu, přičemž k tomu vsadila na nové tlumiče od Bilstein.

K tomu všemu limitovaná edice dostala 16palcová kola obutá do pneumatik BF Goodrich KO2 o rozměrech 265/75 R16. Aby kola na autě dobře seděla, musel Hilux dostat rozšířené blatníky a nové lemy. K tomu všemu ale Toyota ještě přihodila ochranný rám nad korbou, vyztužení prahů a také třeba přídavné světlomety. Celá úprava má připomínat Hilux SR5, který si zahrál ve filmu Návrat do budoucnosti.

Hilux Invincible 50 má pod kapotou standardní agregát, který Toyota běžně nabízí. Jde o vznětový přeplňovaný čtyřválec o objemu 2,4 litru. Ten na všechna kola přes šestistupňovou automatickou převodovku posílá výkon 150 koní.

Reklama

Načítám