Hlavní obsah

Top Gear vychválil Škodu 130 RS, náš úspěšný závodní vůz

Foto: Archiv Garáž.cz

Mnozí si mohou myslet, že Škodu 130 RS chválí jen Češi, jakožto náš nejúspěšnější závodní stroj, ale není to pravda. Nyní vyšel článek britského Top Gearu, který oslavuje naší legendu a vyjadřuje se o ní jen pochvalně.

Článek

Nestává se často, aby na západě chválili výrobky ze socialismu, ale Škoda 130 RS si to zaslouží. V britském Top Gearu vyšel článek, který v osmi bodech oslavuje náš nejúspěšnější závodní vůz a vysvětluje, proč by jej měli všichni respektovat.

A co redaktor Top Gearu zmiňuje? Kupříkladu ostrý, poctivě postavený motor, který z objemu 1,3 litru dává výkon 140 koní. Samozřejmě se nezapomíná ani na úspěchy na tratích, ať už jde o vítězství ve třídě na rally Monte Carlo 1977, anebo nesčetné úspěchy na závodních okruzích, přičemž je vyzdvihována schopnost porážet mnohem silnější soupeře. V neposlední řadě je pak vyzdvihován prototyp, koncepce a celkově schopnost spolehlivě konkurovat zavedeným evropském značkám. Pokud vás samotný článek zajímá a umíte anglicky, můžete si jej přečíst zde.

Foto: Archiv Garáž.cz

My jen dodáváme, že ačkoliv nejsme v tomto ohledu žádní zarputilí fanoušci Škody, musíme s britskými kolegy souhlasit. Škoda 130 RS byla opravdu jeden z mála plně konkurenceschopných socialistických strojů.

Jaké bylo Monte ve 130 RS?

Před několika měsíci jsme pro vás připravili besedu s posádkami, které před 40 lety zajely historický výsledek v Rally Monte Carlo právě ve Škodách 130 RS. Pokud vás zajímá, jak taková soutěž probíhala, pusťte si vše ze záznamu, který najdete zde.

Reklama

Načítám