Hlavní obsah

Think Different – Steve Jobs nepotřeboval na svém autě RZ

Foto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Génius, despota a nejznámější nositel černých roláků se vždy trochu vymykal škatulkám pro běžné lidi. Ale u výjimečných osobností to tak asi bude, standardům se vymykali i jiní géniové. A když světu nadělil iMac, iPod, iPhone a spoustu dalších věcí, přičemž změnil, nebo přinejmenším ovlivnil mnohá odvětví, má snad na nějaké ty výstřelky nárok.

Článek

Svou talentovanou mysl ale zaměstnával i jinak než vymýšlením nových technologických hraček. Zakládal si na tom, že chce být v soukromí nenápadný a nerozpoznatelný. Brzy mu v tom ale začala vadit registrační značka na jeho Mercedesu-Benz SL 55 AMG. Ten i ve stříbrné barvě není zrovna nenápadný, ale kvůli číslu bylo vysledovatelné, kde se Jobs zrovna nachází. A pro paparazzi bylo leckdy jeho trávení volného času zajímavé. Nakonec si Jobs ale našel skulinu v zákoně.

V Kalifornii jste totiž donedávna měli na zaregistrování vašeho nového auta celých šest měsíců. Během té doby tedy máte oběhat vše potřebné a pak obdržíte unikátní registrační značku. Jobs to ale pochopitelně nedělal a celých šest měsíců si užíval jízdu bez značky. Mohlo by vás napadnout, že když by byl jeho Benz jediným SL AMG bez značky, moc si nepomůže, ale tehdy šlo o aktuální model a v Kalifornii se prodával nadmíru dobře. Takže nových kabrioletů s chybějící značkou se tam pohybovalo více než dost.

Když půlrok uplynul, Jobs se vydal k dealerovi a „líznul“ si další a prakticky stejně stříbrné SL 55 AMG na dalších šest měsíců. A zase mohl celé pololetí jezdit bez značky, protože mu to umožňovala mezera v zákoně. A jelikož se mu podobný systém líbil, aplikoval jej i na svůj druhý automobil – Mercedes-Benz C230 Kompressor.

Foto: Profimedia

Značku byste hledali marně, musí vám stačit čárový kód

Nakonec se ale tohle jeho počínání stejně provalilo a brzy každý věděl, že stříbrný Mercedes bez registrační značky patrně veze majitele firmy Apple. Z krycího manévru nakonec bylo spíš poznávací znamení. Jobs tomu šel navíc naproti, protože se nesmířil se zcela prázdným místem pro značku. Do rámečku si tedy nalepil čárový kód, který údajně patřil k iPhonu.

Steve Jobs se ještě proslavil tím, že pravidelně parkoval na místě vyhrazeném pro invalidy. Tvrdil v té souvislosti, že je to jediné místo, na které vidí z oken své kanceláře. Jednou se mu na autě totiž vyřádili nějací vandalové, a tak jej chtěl mít raději na očích. Ovšem neunikl tak žertíku ze strany zaměstnanců Apple, kteří mu na čelní sklo dali cedulku s lakonickým odkazem na slavný reklamní citát Applu – „Park different“.

A jak je to s případnými následovníky Jobsova pragmatického fórku? V lednu letošního roku totiž Kalifornie změnila zákony a nyní musí mít každé auto registrační značku ještě předtím, než vyrazí do provozu. Geniální Steve tak prostě zůstane i v tomto ohledu nenapodobitelný.

Reklama