Hlavní obsah

Tesla uvolnila detaily ohledně dvoumotorové verze Model 3

Foto: Tesla

Tesla model 3

Tesla Model 3 je dost možná nejdiskutovanějším autem posledních let. Nový elektromobil vizionářské, leč místy trochu kontroverzní značky, by měl přiblížit moderní elektromobilitu běžným smrtelníkům, nicméně kromě standardního modelu, nabídne Tesla dokonce i výkonnou dvoumotorovou verzi.

Článek

Až dosud stála nabídka Modelu 3 na jednom jediném provedení, disponujícím elektromotorem u zadních kol, výkonem 258 koní a točivým momentem 430 Nm. Informace, které se objevily na Twitteru zakladatele Elona Muska, ovšem odhalují novinku s dvojicí motorů. Druhý elektrický motor je umístěn vpředu a pohání logicky přední kola.

Ačkoliv přesné hodnoty výkonu a točivého momentu zatím nejsou k dispozici, už teď víme, že si nová malá Tesla s poháněnými čtyřmi koly mohutně polepší v oblasti dynamiky. Čas potřebný ke zrychlení z 0 na 96 km/h (60 mil za hodinu), spadnul z původních 5,6 sekund na 4,5 sekundy. Dojezd je přitom 500 kilometrů na nabití a maximální rychlost se ustálila na slušných 225 km/h.

Jenže ani tady Tesla nekončí, neboť k mání je i vrcholná verze Dual Motor Performance. Také tady činí dojezd 500 kilometrů, ovšem zrychlení z klidu proběhne už za 3,5 sekundy a elektronicky limitovaná maximálka dělá 250 km/h. Právě vrcholnou Performance verzi přirovnává Musk k benzínovému sporťáku BMW M3. Jeho elektromobil je prý oproti M3 o 15 % rychlejší a mnichovský sedan předčí i jízdními vlastnostmi. Z takových prohlášení sice vstávají staromilcům vlasy na hlavě, ale čísla hovoří jasně.

Dvoumotorová Tesla ale není pouze o zvýšeném výkonu. Jak sám Musk zdůrazňuje, jde i o otázku bezpečnosti. Jelikož má auto dva na sobě nezávislé elektromotory, může bezpečně dojet na místo určení i v případě, že se jeden z motorů pokazí a přestane fungovat.

Foto: Tesla

Tesla model 3 - rozvržení pohonného ústrojí

Stejně jako každá novinka v souvislosti s Teslou Model 3, vyvolává i příchod dvoumotorové verze přirozenou obavu o dostupnost. Jak známo, není to dlouho, co se Tesla potýkala s obrovskými problémy ve výrobě. Poptávaný Model 3, na který má automobilka údajně přes 400 tisíc rezervací, se prostě vyráběl v příliš malém množství a nemálo lidí prorokovalo Tesle dokonce blížící se krach. Jenže situace se aktuálně lepší. Po dvou odstávkách výroby se čekací lhůty Modelu 3 zkrátily na polovic a na konci druhého čtvrtletí letošního roku chce Tesla vyrábět 5000 kusů týdně.

Nezbývá tedy než čekat, jak to celé dopadne. Pokud se vše vyplní, má relativně mladá americká automobilka nakročeno mezi opravdu velké hráče.

Reklama

Načítám