Hlavní obsah

Tesla Model Y bude nejprodávanější auto světa, tvrdí Musk

Foto: Tesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf automobilky Tesla Elon Musk se nebojí dramatických prohlášení, ať už jde o kolonizaci Marsu nebo prodeje elektromobilů. V tom posledním predikoval, že nový Model Y by se v roce 2022 či 2023 měl stát nejprodávanějším autem planety. Porazí milovanou Corollu?

Článek

Tradičně nejprodávanějším autem světa je Toyota Corolla. I v loňském pandemickém roce se podařilo celosvětově prodat 1,1 milionu kusů. Je tak vysoce pravděpodobné, že model, který si v daném roce koupí nejvíce lidí po celé planetě, bude muset mít přes milion prodaných kusů.

Má na to Tesla Model Y? Toto kompaktní elektrické SUV se teprve začalo prodávat. V nejlevnější specifikaci stojí nějakých 970 tisíc korun, ujede kolem 390 elektrických kilometrů (dražší verze mají prodloužený dojezd) a technicky vychází z Modelu 3, což je v současnosti nejlevnější a nejprodávanější Tesla.

Za loňský rok se prodalo 442 000 Tesel Model 3 a Y, firma ale neuvádí, jaký byl jejich podíl. Pokud se ale podaří překonat hranici milionu prodaných kusů (všech modelů), byla by Tesla první automobilkou, které se to podařilo s čistě elektrickými modely. Kalifornská automobilka předpokládá, že prodeje „Trojky“ a „Ypsilonu“ za rok povyrostou o padesát procent. Pokud by toto optimistické číslo platilo, v roce 2022 by se prodalo 960 tisíc těchto aut. I tak by to ale na první místo bylo málo.

Foto: Tesla

Modelová nabídka automobilky Tesla se rychle rozšiřuje a prodejní čísla prorazila strop a letí dál až do nebe

Elon Musk ví, že slibem nezarmoutí, takže dále uvedl, že do tří let vyrobí autonomní elektrické vozidlo s cenou 25 000 dolarů (v přepočtu 538 tisíc korun). Podle nepotvrzených informací Tesla jedná s Toyotou o možné spolupráci při výrobě. Připomeňme, že americká automobilka u Berlína již tři roky staví továrnu, kde se bude produkovat právě Model Y pro evropský trh. Pokud nedojde ke zdržení, výroba by měla být zahájena ještě letos. Další továrna se staví v Texasu.

Bohatší díky povolenkám i bitcoinu

Tesla nyní zveřejnila i hospodářské výsledky. Automobilka zvýšila čistý zisk na rekordních 438 milionů dolarů, což je přibližně 9,4 miliardy korun. Skvělé výsledky ovšem nevznikly jen prodejem elektromobilů. Tesla také vydělala více než půl miliardy dolarů na prodeji emisních povolenek. Peníze přinesla také investice do bitcoinu – firma v únoru nakoupila kryptoměnu za 1,5 miliardy dolarů, později část (zhruba 10 %) prodala se ziskem asi 100 milionů dolarů (přes 2 miliardy korun). Zlí jazykové tvrdí, že to bylo kvůli vylepšení účetní uzávěrky, ale jisté je, že značka už konečně přestává balancovat mezi takzvanou „černou nulou“ a krachem a dostává se do plusu.

Reklama

Související témata:
Načítám